VIDEO: India už tretí deň s napätím sleduje zúfalú záchranu 2-ročného chlapca uviaznutého v studni
29 | 10 | 2019 I redakcia

Tretí deň úrady pracujú na záchrane ​​dvojročného chlapca v indickom štáte Tamilnádu v juhovýchodnej Indii, informovala BBC. Trojročný Sujith Wilson sa v piatok hral so svojimi priateľmi, keď spadol do vyše 180 metrov hlbokej studne. Chlapec sa najskôr zasekol v hĺbke asi 10 metrov, postupne však padá čoraz hlbšie.


Pracovníci záchranného tímu k nemu do studne nepretržite pumpujú kyslík, ale kvôli bahenným vrstvám nemôžu posúdiť zdravotný stav dieťaťa. Záchranári pomocou ťažkej techniky v súčasnosti vŕtajú paralelnú dieru, aby sa k chlapcovi dostali.


Snahám o záchranu je v sociálnych médiách venovaná mimoriadna pozornosť. Veriaci v chrámoch a mešitách sa modlia za prežitie chlapca. V pondelok sa na sociálnej sieti Twitter k situácii vyjadril indický premiér Narendra Modi, ktorý sa modlí za chlapcovu záchranu.




 


Vyslobodenie chlapca záchranným lanom už na začiatku zlyhalo. Situáciu podľa odborníkov komplikujú stiesnené podmienky, ako aj skalnatá pôda. Za účelom navŕtania paralelnej záchrannej šachty boli v nedeľu použité ťažké mechanizmy.

V počiatku záchrannej operácie asistovala aj Sujithova matka, ktorá nad otvorom volala chlapcovo meno, aby jej dal znamenie, či je v poriadku. Mimoriadne emotívnym momentom bolo, keď žena vlastnoručne ušila postroj, ktorým plánovala syna vyslobodiť.


Podľa správ miestnych médií sa v určitom momente podarilo zachytiť chlapcovo dýchanie, keď do studne spustili kameru. V severnej Indii sú nehody na nevyužitých studniach, pôvodne určených na zavlažovacie účely pomerne časté. Diery v zemi totiž neraz zostávajú nezakryté. Mnohí by aj po tomto zbytočnom incidente uvalili prísne pokuty na tých, ktorí nechajú studne nezodpovedne otvorené.