Dychberúce zábery ukazujú, ako ruské bombardéry Tu-160 pristáli v Južnej Afrike (VIDEO)
24 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Dva ruské strategické bombardéry Tu-160 a ďalšie vojenské lietadlá pristáli v Južnej Afrike. Lietadlá prekonali viac ako 11 000 kilometrov, aby sa tam dostali, pričom zostali vo vzduchu dlhšie ako 13 hodín.


Dve strategické bombardéry Tupolev Tu-160 pristáli v stredu na základni leteckých síl Waterkloof v africkej Tshwane. Ruské vojenské lietadlá Il-62 a An-124 taktiež pristali s bombardérmi.



Lietadlá preletili viac ako 11 tisíc kilometrov, aby sa dostali do Južnej Afriky, pričom leteli celú cestu z Ruska bez pristátia. Lietadlu sa palivo doplnilo do vzduchu.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=tBaLuV3No0o

Krátke videá z letu, ktoré uverejnila ruská armáda, ukazujú vzlet lietadiel, tankovanie vo vzduchu, ale aj pristátie v Južnej Afrike. Keď sa Tu-160 priblížili k svojmu cieľu, sprevádzalo ho niekoľko juhoafrických stíhacích lietadiel Saab JAS 39 Gripen.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že zriedkavá „priateľská návšteva“ je zameraná na posilnenie väzieb a podporu spolupráce medzi oboma krajinami.

Návšteva sa zhoduje so samitom Rusko - Afrika, ktorý sa dnes začal v čiernomorskom letovisku Soči. Dvojdňové fórum, pri ktorom predsedajú Rusko a Egypt, združuje všetkých 54 krajín afrického kontinentu.

Moskva sa usiluje o posilnenie spolupráce so všetkými africkými krajinami, uviedol ruský prezident Vladimir Putin pri rozhovore na samite. Obchod medzi Ruskom a Afrikou vzrástol v roku 2018 o 17 percent na 20 miliárd dolárov - a Rusko sa teraz usiluje o jeho zdvojnásobenie v nasledujúcich štyroch alebo piatich rokoch.

Turecko končí s ofenzívou v Sýrii. USA stiahli Kurdov z pohraničia
23 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR