Trump si to so sťahovaním vojsk zo Sýrie rozmyslel, Rusko požaduje, aby USA ukončili okupáciu
24 | 10 | 2019 I Patrik Palko
Moskva žiada, aby Washington opustil oblasť vojenskej základne Et-Tanf  v južnej Sýrii, uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Rusku  ruský námestník ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin.

Zdá sa, že americká armáda sa zo základne  Al_Tanfe tak rýchlo nestratí. Americký prezident Donald Trump 14. októbra ubezpečoval,  že po stiahnutí amerických vojakov zo Sýrie zostane v Et-Tanfe iba malá posádka. Prečo zmenil Trump názor možno vyvodiť zo stretnutia hláv Ruska a Turecka.

Námestník ministra zahraničných vecí zdôraznil, že americká armáda je v tejto oblasti nelegálne a blokuje cestu spájajúcu Irak a Sýriu. Veršinin nazval ich  prítomnosť „okupáciou“. Podľa námestníka ministra zahraničných vecí  by sa provincia Idlib mala vrátiť pod kontrolu Damašku.

USA chcú zatiahnuť Nemecko do vojny v Sýrii, hovorí americký osobitný zástupca pre Sýriu
Spojené štáty vyzývajú Nemecko, aby vyslalo pozemné jednotky do severovýchodnej Sýrie. Chcú, aby čiastočne nahradilo americké sily, povedal americký osobitný zástupca pre Sýriu James Jeffrey novinám Welt am Sonntag. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | František Németh


Podľa vyjadrenia nemeckého ministra obrany Annegreta Krampa-Karrenbauera o vytvorení bezpečnostnej zóny v severovýchodnej Sýrii pod medzinárodnou kontrolou je  Moskva proti a nepovažuje to za potrebné.

„Z nášho pohľadu je to, čo sa stalo v Soči, riešením problému. To znamená, že turecká vojenská činnosť na tomto území bola zastavená, zabránilo sa rôznym vojenským konfliktom a položil sa základ na riešenie všetkých otázok prostredníctvom dialógu. Nemyslím si, že sú potrebné nejaké ďalšie opatrenia, “povedal Veršinin.

Námestník ministra zdôraznil, že memorandum , ktoré podpísali v Soči  Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan, naznačuje, že turecké sily nebudú prítomné v oblasti miest Manbiji a Kobani.

Keď hovoríme o kurdskom probléme, zdôraznil diplomat, o osude tohto ľudu by sa malo rozhodovať v dialógu s Damaskom. "Sme presvedčení, že Kurdovia sú neoddeliteľnou súčasťou sýrskeho ľudu, kde žili veľmi dlho, kde sú vyzvaní, aby žili  slobodne a využívali všetky práva, ktoré bezpochyby majú," uviedol námestník ministra. Poznamenal, že Moskva zaobchádza s Kurdmi s veľkou úctou a udržiava s nimi vždy hlboké kontakty. "A vieme o prínose Kurdov v boji proti ISIS  a teroristom," uzavrel Veršinin.

Nemecká ministerka obrany a predsedníčka strany CDU Annegret Kramp-Karrenbauer predtým uviedla, že navrhne, aby NATO vytvorilo bezpečnostnú zónu v Sýrii na hranici s Tureckom. Podľa ministerky obrany  má situácia v Sýrii nepriaznivý vplyv na záujmy Európy. Na názor ministerky má však Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie diametrálne odlišný názor.