Čaplovič nepodporí ďalšiu reformu v zdravotníctve, vrátane stratifikácii nemocníc
24 | 10 | 2019 I TASR

Blíži sa čas hlasovania o zdravotníckych zákonoch. Verejne vyhlasujem, že odmietam podporiť návrh zákona, ktorým sa zavádza aj stratifikácia nemocníc, tzv. opravovať strechu, keď základy sú rozbité, hasiť dačo pred novými voľbami do slovenského parlamentu.


V posledných 30 rokoch nikdy nebolo zdravotníctvo  na Slovensku riadené odborne, vždy viac deštruktívne ako konštruktívne. Najhorší zlom nastal počas druhej Dzurindovej vlády, za ministra Rudolfa Zajaca. Od týchto čias zdravotníctvo ostalo v područí likvidačných reforiem, v prospech súkromného sektora a predovšetkým finančnej skupiny Penta. Súkromný sektor bohatol a verejný viac a viac bedačil.

V roku 2006 prevažná väčšina zdravotníkov volila Smer-SD, verila, že nastanú pozitívne zmeny, že zrušíme Zajacovú deformu. Žiaľ, nielen, že sa nič nezmenilo, ale zdravotníctvo je viac a viac v područí expertov prepojených na Pentu a zbožňovaný súkromný sektor, súkromné laboratória, súkromné kliniky a pod.

Penta si kontinuálne naďalej upevňovala a upevňuje svoje pozície, rozširovala pôsobnosť a neustále zvyšovala a zvyšuje zisky. Aktivity ministerstva prevažne pokračovali v neprospech občanov – pacientov, lekárov a celého zdravotného personálu od ambulancií prvého kontaktu, cez lekárov špecialistov a nemocníc.

Dnes chobotnica Penty  a rôznych súkromných spoločností viac a viac ovládajú naše zdravotníctvo. Ďalším krokom nastaveným týmto smerom je v parlamente navrhovaná stratifikácii nemocníc a mnohé ďalšie tzv. reformy pripravené na tomto rezorte.

Ak by som za návrhy takýchto zákonov zahlasoval, tak už by som sa nemohol pozrieť lekárom, zdravotníckemu personálu do očí. Dnes nikto nevie aký to bude mať konkrétny dopad v praxi po voľbách. Súčasná pani ministerka si však umyje ruky a dovidenia slovenské zdravotníctvo, zhodne ako jej predchodcovia.

Páni poslanci, napriek zaplatenej mediálnej propagande a zaplatených tzv. expertov z mimovládneho sektora, prosím snažte sa čítať súčasné legislatívne návrhy rezortu zdravotníctva s ich možnými dopadmi v praxi v neprospech slovenského zdravotníctva a žiaľ, len opäť v prospech najmä Penty a jej záujmov. Počúvajte hlasy odbornej verejnosti, najmä lekárov zo Slovenskej lekárskej komory a Lekárskeho odborového združenia a nie ministerských úradníkov a lokajov súkromného biznisu.