Americký špión Whelan zostáva v Rusku za mrežami, súd mu predĺžil väzbu. Na súde sa sťažoval na šikanovanie dozorcov!

Američan Paul Whelan, obvinený v Rusku zo špionáže a zadržovaný v moskovskej väznici, si dnes pred súdom posťažoval na šikanovanie dozorcov. Obvinil ich, že ho vo väzbe nútili kľačať na kolenách a prikladali mu k spánku pištoľ. Bývalý príslušník americkej námornej pechoty môže byť za údajné vyzvedačstva odsúdený k až dvadsiatim rokom väzenia. Súd mu dnes predĺžil väzbu do konca roka.


Paul Whelan, ktorý sa narodil v Kanade, bol šéfom bezpečnostnej služby spoločnosti BorgWarner Group, amerického výrobcu automobilových súčiastok. Do Moskvy podľa vyjadrenia rodiny odcestoval kvôli sobášu bývalého kolegu z námornej pechoty s Ruskou. Vlani v decembri ho agenti ruskej tajnej služby zatkli v moskovskom hoteli Metropol, keď mu údajne istý Rus odovzdal mená spolupracovníkov ruských tajných služieb. Whelan previnenie popiera.



"Jeden dozorca väzenskej služby ma prinútil kľačať na kolenách a druhý mi k hlave priložil pištoľ," povedal dnes Whelan na súde. Obvinil ruskú prokuratúru, že systematicky ignoruje jeho sťažnosti. V auguste sa napríklad posťažoval, že ho dozorcovia zranili. Vyhlásil vtedy, že kvôli bolesti nie je schopný sa pred súdom brániť.

Whelanov advokát novinárom povedal, že dozorca Američana pištoľou neohrozoval, len ho vraj "napomenul pri rannej rozcvičke". Napriek tomu bol potrestaný zkárcením mzdy na polovicu. Podiel na incidente mala podľa obhajcu jazyková bariéra.

Whelanov prípad prispel k mrazivým vzťahom medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Washington kauzu označuje za politický útok na občana USA, ktorý sa ničoho nedopustil. Možné riešenie naznačil v júli námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov, keď pripustil možnosť výmeny Whelan za niektorého Rusa odsúdeného v USA. Konkrétne sa zmienil o Konstantinovi Jarošenko odsúdenému v USA za pašovanie drog.

Maroš Kramár ma už toho plné zuby! Stvárňovať mafiánsku úlohu pripomínajúcu Kočnera sa mu naozaj hnusí
Slovenský herec Maroš Kramár (60) sa sťažuje, že sa z neho pomaly, ale isto stáva "herec jednej role". V seriáli Za sklom totiž stvárňuje mafiána tak presvedčivo, že sa s ním všetci novinári nechcú baviť už o ničom inom! Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Ján Prokop