Migranti zapálili autá na protest proti zadržiavaniu v maltskom záchytnom stredisku (VIDEO)
21 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Skupina migrantov sa pokúsila vyslobodiť zo záchytného strediska na Malte, pričom zapálili najmenej päť zamestnaneckých a policajných áut, počas tohto incidentu bol zranený jeden policajt.


Nepokoje sa začali konať v nedeľu neskoro večer v tábore Hal Far, ktorý bol kedysi britskou kasárňou pri hlavnom letisku ostrova. Migranti zapálili niekoľko miestností a služobné autá. Vďaka tomu sa im na chvíľu podarilo prevziať kontrolu nad časťou areálu.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=26&v=h3FvfvGFKbA

Nepokoje prestali v pondelok v skorých ranných hodinách, potom, čo záchytné stredisko požiadalo o jednotku rýchleho zásahu maltských policajných síl. Polícia neskôr uviedla, že dôstojník bol počas operácie mierne zranený.



V letných mesiacoch a v septembri sa v susednom záchytnom stredisku Hal Safi odohralo niekoľko podobných incidentov. Migranti protestovali proti ich zadržiavaniu, pričom sa vyšplhali na oplotenie tábora a priviazali tam plagáty s nápisom „sloboda“, zaťial čo iní zapálili matrace. Vďaka tomu "protestu" sa niektorým migrantom podarilo zo zariadenia vyslobodiť.

Mnoho migrantov zachránených v Stredomorí bolo na základe dohody s ostrovnou krajinou a ďalšími tromi krajinami EÚ - Nemeckom, Francúzskom a Talianskom - dovezených na Maltu na „mechanizme dočasného núdzového prerozdelenia“.

Dieťa zázračne prežilo pád z balkóna, keď pristálo v okoloidúcej rikše (VIDEO)
Trojročné dieťa prežilo pád z 10 metrov vysokého balkóna v Indii, vďaka pristátiu na zadnom sedadle rikše, ktorá v tom okamihu náhodou išla okolo. Dieťa neutrpelo vôbec žiadne zranenia. Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Marek Molnár