J. Čarnogurský: Základným problémom februárových volieb bude, aby nevznikla na Slovensku oligarchická vláda.
21 | 10 | 2019 I Redakcia
Ján Čarnogurský dnes na svojom Facebookovim profile zverejnil svoj pohľad na súčasné dianie. Keďže nás jeho názor oslovil, prinášame Vám jeho status v plnom znení:

Voľby sa blížia a ako je na Slovensku zvykom, vznikajú nové strany sľubujúce si úspech.


Jednu skupinu predstavujú deti ESETu – Kiskova Za ľudí, Progresívne Slovensko a Spolu, nevedno ako je na tom Druckerova Dobrá voľba. Tieto strany majú spoločné, čo už mnoho strán pred nimi – úspešní podnikatelia si myslia, že rovnako ako firmu, dokážu riadiť štát. Andrej Babiš v Prahe je výnimka, pretože mu pomáha prezident Zeman.

Už Platón a Aristoteles vystríhali pred oligarchickou štátnou formou a ich výstraha platí dodnes. Tieto strany už svojim názvom hovoria, akú myšlienku majú ako základ – žiadnu.

V Rusku chcel mať kedysi parlament podľa svojich predstáv Michail Chodorkovskij, ale iným spôsobom. Nezakladal nové strany, ale platil existujúce od komunistov až po liberálov. S ich poslancami chcel zmeniť ruskú ústavu. Prezident Putin s ním urobil krátky proces. Pozreli sa bližšie na jeho privatizačné projekty a Chodorkovskij išiel do väzenia.

Z nových strán konkrétnu myšlienku reprezentujú Chmelárovi Socialisti.sk a Harabínova Vlasť. Bolo by dobré, keby voliči Smeru-sociálnej demokracie, ktorí chcú odísť, odišli povedzme k Chmelárovi a nie k liberálom. Harabínova strana vypĺňa práve to, čo iné strany nedávajú – vlastenectvo.

Kotleba vyzval Harabína na spojenie síl. Pozor pred mechanickým spojením. Pred voľbami v roku 1998 sa nás spojilo päť strán do Slovenskej demokratickej koalície. Volebný výsledok nebol súčtom prieskumov spojených strán. Voličom jednej strany vadí čosi na inej strane a naopak. Ale Kotlebova a Harabínova strana oslovujú podobných voličov. Nemali by na seba útočiť, podľa možnosti ani sa kritizovať. Možno sa ešte budú v nejakej podobe potrebovať.

Základným problémom februárových volieb bude, aby nevznikla na Slovensku oligarchická vláda.

(Dovetok autora)

Čakajú ma namáhavé tri týždne. V piatok budem členom diskusného panelu Rádu sv. Juraja v Salzburgu na tému Quo vadis Europa, hneď v sobotu letím do Pekingu na konferenciu Čínskej akadémie spoločenských vied na konferenciu Ústavu Ruska, Strednej Ázie a Východnej Európy a začiatkom novembra budem hovoriť v Prahe na konferencii Advokáti proti totalite. V Prahe sa zúčastním aj na uvedení knihy s rovnakým názvom, v ktorej bude jedna kapitola o kauze moravskej disidentky. Pre jej obhajobu ma v roku 1981 vyhodili z advokácie.