Čína zdvojnásobila projekty v oblasti infraštruktúry, keďže obchodná vojna s USA stále pokračuje
21 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Peking v tomto roku zdvojnásobil hodnotu veľkých projektov v oblasti infraštruktúry, ktoré už boli schválené vládou. Cieľom tohto kroku je stabilizovať čínske hospodárstvo uprostred prebiehajúceho obchodného konfliktu s Washingtonom.


Podľa výpočtov South China Morning Post (SCMP) schválila Národná komisia pre rozvoj a reformu (NDRC) 21 projektov v hodnote najmenej 764,3 miliárd juanov (97 miliárd eur).

Táto suma je viac ako dvojnásobná v porovnaní s minuloročnými 374,3 miliardami juanov (47 miliárd eur) v schválených projektoch, ktoré boli zaznamenané v tom istom období, pričom týchto 11 projektov zahŕňalo nové železnice, cesty ale aj letiská.

Tri z projektov infraštruktúry schválených NDRC majú hodnotu vyše 100 miliárd juanov (12,5 miliárd eur). Najdrahší projekt na zozname je nová vysokorýchlostná železničná sieť spájajúca Čchung-čching a Kunming v juhozápadnej Číne. Projekt má celkovú hodnotu 141,6 miliárd juanov (18 miliárd eur).

Očakáva sa, že investície do infraštruktúry sa v najbližších rokoch zvýšia. Údaje Národného štatistického úradu v piatok oznámili, že investície do infraštruktúry sa v prvých deviatich mesiacoch roku 2019 zrýchlili na 4,5%, z medziročných 4,2% v prvých ôsmich mesiacoch.

Peking tiež umožnil miestnym vládam predávať viac dlhopisov na špeciálne účely, ktorých výnosy sa môžu použiť iba na financovanie projektov v oblasti infraštruktúry. Začiatkom roku 2019 ministerstvo financií zvýšilo kvótu na špeciálne dlhopisy na 2,15 bilióna juanov (207 miliárd eur) z 1,35 bilióna juanov (170 miliárd eur) v minulom roku. Ústredná vláda dokonca posunula časť kvóty miestnych samospráv do roku 2020, aby mohli naďalej získavať finančné prostriedky na nové projekty.

Čile rozširuje zákaz vychádzania, tisícky vojakov hliadkuje v uliciach, počet obetí sa zvýšil na osem (VIDEO+FOTO)
Čílska armáda vyhlásila ďalší zákaz vychádzania, pretože sa snaží potlačiť násilie, ktoré bolo vyvolané zvýšením cestovného v Santiagu, ale odvtedy sa kriminalita rozšírila za hranice hlavného mesta, pričom ľudia sú pobúrení nad sociálnou... Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Marek Molnár