Kočnerova Threema usvedčuje ďalšie vplyvné meno: Predseda súdu Lindtner sa bráni!
20 | 10 | 2019 I René Skalný
Bývalý prokurátor, sudca a predseda okresného súdu Bratislava III mal s Marianom Kočnerom pravidelne komunikovať na priateľskej báze. Vyplýva to z uniknutej komunikácie v rámci šifrovanej aplikácie Threema.

Napriek tomu, že sudca si s pochybným podnikateľom vymenil okolo 200 správ, David Lindtner svoj vzťah s Kočnerom bagatelizuje. Lindtner je jeden zo sudcov, ktorým polícia zabavila mobilné telefóny. Témou ich rozhovorov malo byť okrem iného, premlčanie objednávky vraždy Silvie Volzovej, účinná ľútosť pre Ladislava Bašternáka, či morálne profily ostatných sudcov rozhodujúcich v Kočnerových kauzách.

Threema: Kočner ako cestovná kancelária, novinárka Ruttkayová ako Kočnerova "opička"
18 | 10 | 2019 | René Skalný


Z ich komunikácie vyplýva, že sa minimálne raz stretli osobne a viackrát si volali. Vzťah Lindtnera s Kočnerom bol zjavne priateľský. Obaja muži v prepise vtipkujú o Lipšicovi, aktuálnych politických témach, či dokonca o kontroverznom miliardárovi Sorošovi. Lindtner Kočnerovi lichotí tým, že ho k nemu prirovnáva, vzhľadom ku Kočnerovej schopnosti manipulovať slovenskou politikou zo zákulisia;

„Takže ty si ten plán vymyslel. Šikovný?,“ písal mu Lindtner. „Spomeň si a zalov v histórii. Sundal som 2 vlády. Mečiarovu – revolúciou v Markíze, Radičovej – raňajkami Sulíka, no a teraz som sundal Ficovu dovolenkou s Bugárom. To ma naučil George,“ vtipkoval Kočner.

„Nie. Nesnaž sa svojou skromnosťou zamaskovať realitu. Začínam si dôvodne myslieť, že to ty si naučil Georga?,“ odpísal mu predseda súdu. To sú len niektoré z tém, o ktorých sa obvinený Marian Kočner rozprával od jesene 2017 do jari 2018 s predsedom Okresného súdu Bratislava III Davidom Lindtnerom.

Podľa jeho vyjadrenia sa s Kočnerom pozná približne 15 rokov. „Spoznal som ho na jednej z množstva spoločenských akcií, na ktorých som sa v minulosti zúčastnil za prítomnosti osobností kultúrneho, politického a podnikateľského života,“uviedol Postoju Lindtner.

Svoj vzťah s Kočnerom označil za bežný. „V rámci mojej sociálnej štruktúry ho zaraďujem medzi cudzie osoby, ktoré sú mi známe. Medzi takéto osoby zaraďujem stovky osôb, s ktorými nemám žiadny dôverný vzťah a s ktorými bežne komunikujem o spoločenskom dianí,“ napísal sudca.

Lindtner s Kočnerom riešili najmä ťažké právne témy. Kočner bol zvedavý na sudcov právny názor v prípade inštitútu tzv. účinnej ľútosti v kauze Ladislava Baštrnáka, živo sa zaujímal o dôvody premlčanie objednávky vraždy v prípade Pavla Ruska a Sylvie Volzovej. Neobišli ani Kočnerov spor o rodinný dom v Bernolákove, kde sa podnikateľ pýtal na osobný profil zákonnej sudkyne, teda Lindtnerovej podriadenej:

Kočner sa začiatkom komunikácie Lindtnera pýta, či pozná na svojom súde „nejakú Onuferovú“. Riešil totiž svoj spor o dom v Bernolákove, ktorý kúpil od Denisy Pávekovej z kauzy Technopol.

Sudkyne Onuferová a Kukučková odmietajú ovplyvňovanie v kauzách Mariana K.
Sudkyne Okresného súdu (OS) Bratislava III Dáša Onuferová a Viera Kukučková odmietajú, že by od nich predseda súdu David Lindtner žiadal rozhodovať v prospech Mariana K. v jeho kauzách. Popierajú, že by sa s Marianom K. poznali a uviedli, že ak sa... Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | TASR


Sudkyňa Dáša Onuferová naozaj pôsobí na Okresnom súde Bratislava III, rozhoduje v občianskej agende. Kočner predsedovi tohto súdu píše, že táto sudkyňa „by mala zamietnuť žalobu“, že dom je už jeho a bolo za neho zaplatené. Zhruba o dva týždne sa Kočner opäť ozval Lindtnerovi s otázkou, či sa kolegyne pýtal „na ten dom“. Lindtnerova odpoveď bola stručná - „?“. „Vďaka,“reagoval Kočner.

Lindtner sa ku komunikácii priznáva, no necháva si takpovediac "zadné vrátka": "Môžem potvrdiť, že takáto komunikácia prebehla. No neviem ju verifikovať doslova, teda či do nej bolo nejako zasiahnuté alebo nie."Vyjadril sa predseda súdu v rozhovore pre denník SME. Že by to ešte nebolo všetko, čo sa dozvieme?