Česi spúšťajú "Atlas konšpirácií": Nájdete tu Rockefellerovcov, ale nie Snowdena
To, že dezinformácie sú súčasťou života vie každý. Hoaxy sa šíria sieťami tak rýchlo, že bežný, pracujúci človek nemá čas na hĺbkovú analýzu textu. Často je problém dostať sa k zdroju týchto článkov. Problémom sa začala zaoberať skupina ľudí z Čiechz prostredia mimovládok a vysokoškolského prostredia.

Český akademik Josef Šlerka, v spolupráci s Lenkou Krsovou a tímom "zanietených študentov" sú takpovediac duchovnými rodičmi celej encyklopédie. Ich produkt sa volá Atlas konšpirácií. Ako píše portál Živé, hlavným cieľom nového projektu je podľa vyjadrení jeho autorov "priniesť ucelenú encyklopédiu najznámejších konšpiračných príbehov.

GLOSA Petra Bachana: Deň, kedy sa Hlina stal konšpirátorom najvyššej akosti
Ak ste mali dnes to (ne)šťastie, a náhodou ste počas nedeľného obedu sledovali na televízii TA3 duel Štefan Harabin vs. Alojz Hlina, mali ste na výber dve možnosti - buď ste sa takmer zadusili od smiechu, alebo ste museli odložiť nedojedený rezeň... Čítať ďalej
13 | 10 | 2019 | Peter Bachan


Po obsahovej stránke ide o stručný prehľad hoaxov a dezinformácií. Táto databáza má už dnes 270 hesiel. Zarážajúce je, že autori neplánujú skúmať či dané teórie sú založené na pravde alebo nie.

Projekt podporila Nadácia otvorenej spoločnosti (NOS), ktorá sa prezentuje ako skupina vyznávačov liberálnej demokracie a osobnej slobody. Otvorená spoločnosť sa podľa svojich slov angažuje za rovnosť šancí, ochranu menšín a slabých.

Nie je tajomstvom, že NOS vznikla z prostriedkov Open Societe Institute so sídlom v New Yorku, ktorá spadá do vplyvu kontroverzného burzového špekulanta a politického manipulátora, neslávne známeho George Sorosa.