Nemocnice potrebujú kvalitných zdravotníkov aj financie
17 | 10 | 2019 I SITA

Veľkou výzvou pre slovenské nemocnice je dostupnosť kvalitných zamestnancov, aby sa dokázali dobre postarať o každého pacienta. Tiež hospodárenie, financie a prístup pacientov k odporúčaniam lekárov. Uviedli to riaditelia víťazných nemocníc z piateho ročníka ocenenia Nemocnica roka 2019, ktoré organizuje Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO.


"Najväčšou výzvou je dostupnosť kvalitných zamestnancov. Tiež hospodárenie, čo je veľmi komplexná téma. Často počuť to, že štátne nemocnice sa zadlžujú, ale toto tvrdenie veľmi zľahčuje situáciu, v ktorej sa nachádzajú koncoví poskytovatelia zdravotnej starostlivosti," tvrdí riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.

Potrebu kvalitných zamestnancov zdôrazňuje aj riaditeľ Nemocnice Košice-Šaca, 1. súkromná nemocnica Ján Slávik. "Musíme byť schopní postarať sa dostatočne kvalitne o každého pacienta. Táto starostlivosť nemá byť len na papieri, ale pacient ju musí vnímať," hovorí Slávik. Dobrých lekárov a ďalšieho zdravotníckeho personálu je podľa neho v nemocniciach na Slovensku dosť a pracujú niekedy aj nad rámec svojich možností. Toto súvisí aj s financiami. "Keď nemáme dostatok peňazí na to, aby sme ocenili prácu zamestnancov, budúcnosť je neistá," varuje. Nemocnice podľa Slávika zápasia s nedostatkami, ktoré vznikli v minulosti a doteraz sa nevyriešili, a chýbajú im peniaze na ďalší rozvoj.

Lapuníková aj Slávik ako výzvu označujú tiež postoj pacientov, ktorí si uvedomujú, aké majú práva, ale zabúdajú na to, že ak neplnia odporúčania lekárov, ich zdravotný stav sa nezlepší.