Ralph Lauren včera oslávil 80-rokov! Aký príbeh stojí za značkou jedného z najznámejších návrhárov SVETA?

V pondelok 14. októbra oslávil svetoznámy návrhár Ralph Lauren osemdesiat rokov. Syn aškenázských židovských imigrantov z Bieloruska sa preslávil vďaka návrhom praktických polo tričiek či elegantných rób. Dokázal, že za návrhárom nemusí stáť majetok či škola, ale skôr talent a tvrdá usilovnosť. Aký je príbeh kultovej značky, ktorá má v znaku hráčov póla?


Ralph Lifshitz sa narodil v roku 1939 v newyorskom Bronxe. Vyštudoval strednú školu obchodu. Ešte ako násťročný sa potýkal v škole so šikanou kvôli svojmu menu, ktoré v sebe obsahovalo anglické slovíčko shit (výkal). Rozhodol sa preto vzdať sa svojho rodného priezviska a premenoval sa na americky znejúceho Ralpha Laurena.

Po škole jeho kroky mierili do armády, kde sa ale ohrial len chvíľu. Po návrate do New Yorku začal pracovať ako úradník v spoločnosti Brooks Brothers. V tej dobe sa prvýkrát zúčastnil zápasu póla.

Svet vysokej spoločnosti ho doslova začaroval. "Všade bolo striebro, koža, vysoké blondínky s veľkými klobúkmi a spoločnosť, o ktorej sme nič nevedeli," spomína pre Business Insider Laurenov priateľ Warren Helstein, ktorý ho k pólu priviedol. Táto udalosť Laurena poznamenala natoľko, že sa rozhodol založiť si vlastnú módnu značku, ktorá bola týmto športom inšpirovaná.

Hollywoodsky párik Jennifer Aniston a Brad Pitt: Kam sa podelo ich spoločné dieťa? Naozaj ide o výmysel alebo je pravda ukrytá inde?
Už je to pomaly rok od chvíle, kedy sa na internete objavila správa o tom, že známa herečka Jennifer Aniston má dieťa so svojim hollywoodskym kolegom Bradom Pittom. Server GossipCop, ktorý vyvracia mýty o celebritách, sa ale čuduje nad tým, kam sa... Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Ján Prokop


Odrazovým mostíkom do sveta módy sa pre návrhára stal rok 1967. V tomto zlomovom roku sa rozhodol odmietnuť klasickú úzku kravatu a navrhoval kravaty ktoré mali výraznú a pestrú potlač. Tie sa okamžite stali hitom.

O dva roky neskôr sa stáva prvým návrhárom, ktorý otvára butik pre mužov v obchodnom dome Bloomingdale's v New Yorku. Od tohto bodu už návrhárova značka aj imanie len rastú.

V jeho tvorbe sa odráža história aj súčasnosť Spojených štátov amerických. Jeho kolekcie sú často inšpirované Divokým západom, indiánmi, obdobím hospodárskej krízy, ale aj érou zlatého Hollywoodu a atmosférou univerzít tzv. Brečtanovej ligy (športového združenia ôsmich elitných súkromných univerzít na severovýchode USA).

Dnes patrí Ralph Lauren k najznámejším návrhárom sveta. Okrem dostupných kolekcií, ktoré tvoria pod značkou Polo Ralph Lauren, navrhuje aj luxusné róby pod vlastným menom, ktoré sa často objavujú na červenom koberci. Okrem módy sa venuje aj výrobe parfumov a interiérovému dizajnu.





Je veľkým milovníkom áut a môže sa tiež pochváliť jednou z najcennejších zbierok automobilov na svete.



"Zbieram umenie, ale pre mňa vzácne a precízne navrhnuté autá ponúkajú úplne iný druh zážitku. Na konci dňa si totiž môžete užiť nielen krásu stroja, ale aj cestu, po ktorej sa spoločne vydáte, "uviedol Lauren v rozhovore pre Architectural Digest.


Hollywoodska legenda Steven Seagal predviedol svoje majstrovské umenie v Aikide proti profesionálnemu zápasníkovi MMA
Hollywoodska hviezda Steven Seagal predviedla v piatok niektoré zo svojich slávnych bojových schopností v Moskve, kedy účastníkom odovzdal cenu za majstrovskú triedu v Aikido vrátane zápasníka v MMA Alexandra Emelianenka v ťažkej váhe. Informoval... Čítať ďalej
12 | 10 | 2019