TRUMP IDE DOLE? Väčšina Američanov by ho najradšej vyhnala z Bieleho domu!

Toto by mohol byť pre amerického prezidenta Donalda Trumpa zásadný politický zlom! Prvýkrát väčšina amerických voličov súhlasí s tým, aby bol na neho podaný ústavný návrh smerujúci k jeho odvolaniu z funkcie. Ukázal to najnovší prieskum televízie Fox News. Od minulého prieskumu sa tak pre zahájenie impeachmentu vyjadrilo o deväť percent voličov viac než predtým.


K téme Donald Trump čítajte viac:

Trump: Ak útok na Kurdov nebude humánny, vyhladím tureckú ekonomiku
Americký prezident Donald Trump uviedol v stredu v súvislosti so začatou tureckou ofenzívou voči Kurdom v severovýchodnej Sýrii, že dúfa v "racionálne" správanie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
10 | 10 | 2019 | TASR


"Nikdy som v ňom nemal dobré výsledky," okomentoval výsledky prieskumu Trump, ktorý zároveň obvinil Fox News, za zverejnenie.

Celkom 51 percent ľudí chce, aby bol Trump obžalovaný a odvolaný z funkcie prezidenta USA. Ďalšie štyri percentá voličov požadujú iba jeho obžalobu, bez odvolania z funkcie. A 40 percent voličov je úplne proti obvineniu. Oproti výsledkom z júlového prieskumu sa pre podanie ústavnej žaloby vyjadrilo o deväť percent ľudí viac.

Podpora obžaloby sa od júla zvýšila medzi voličmi aj naprieč všetkým spektrám. O 11 percent stúpla u demokratov, o päť percent medzi republikánmi. Tri percentá navyše možno zaznamenať aj u nezaradených voličov.

zvyšných jedenásť percent, verí, že Trump momentálne "čelí tomu, čo si zaslúži," tých, ktorí si myslia, že začatie procesu impeachment je len iniciované ľuďmi, ktorí Trumpa chcú bezdôvodne zosadiť.

Ľudia, ktorí sa stavajú proti obžalobe, uvádzajú rôzne dôvody. Napríklad, že Trump neurobil nič zlé, vo svojich činoch je len politicky motivovaný, alebo že obvinenia sú bezdôvodné a neopodstatnené. 

Trump sa vo štvrtok na Twitteri vyjadril v súvislosti s výsledkami prieskumu. "Odo dňa, keď som oznámil svoju kandidatúru na post prezidenta USA, som ešte nemal v prieskume Fox News dobré výsledky. Mám ale pocit, že to nikto, koho sa prieskum týka, "napísal Trump s tým, že spravodajstvo Fox News sa v priebehu rokov výrazne premenilo.

K podaniu ústavnej žaloby na Trumpa tento týždeň prvýkrát verejne vyzval favorit boja o nomináciu Demokratickej strany do prezidentských volieb v USA Joe Biden. V prejave pred svojimi priaznivcami v štáte New Hampshire niekdajší viceprezident Spojených štátov povedal, že Trump porušil prísahu a zradil národ.

"Tým, že žiadal cudzie mocnosti, aby zasiahli do volieb v roku 2020, Trump vystrieľal diery do ústavy," zveril sa Biden vo svojej reči.

O podanie ústavnej žaloby sa pred časom začalo znovu hovoriť v súvislosti s kauzou, ktorá vypukla kvôli sťažnosti whistleblower . Ten upozornil na júlový telefonát Trumpa s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. 

Pracovník amerických spravodajských služieb vo svojej sťažnosti uviedol, že Trump vyvíjal na Želenského nátlak, aby ukrajinská justícia začala vyšetrovať Trumpového politického rivala Bidena kvôli skoršiemu pôsobeniu jeho syna Huntera v ukrajinskej energetickej firme. Krátko pred telefonátom Trump zablokoval peniaze na vojenskú pomoc pre Ukrajinu, čím chcel podľa niektorých na Želenského vyvíjať nátlak.

Biely dom v stredu odmietol spoluprácu s výborom americkej Snemovne reprezentantov pri vyšetrovaní Trumpa kvôli ukrajinskej afére, pretože toto vyšetrovanie považuje za "neopodstatnené a protiústavné". 

Niektorí voliči nepožadujú podanie ústavnej žaloby na prezidenta v súvislosti práve s touto kauzou. Ako ďalej vyplýva z prieskumu, 85 percent demokratických voličov je pre začatie procesu impeachment, bez toho, aby kauzu považovali za trestný čin. 

Prieskum televízie Fox News prebiehal od 6. do 8. októbra a zúčastnilo sa ho vyše tisíc náhodne vybraných voličov po celej krajine.

Americký prezident Trump nalieha na "humánne riešenie" v Hongkongu
Americký prezident Donald Trump v pondelok naliehavo vyzval na "humánne riešenie" v Hongkongu, ale poznamenal, že davy protestujúce proti čínskym úradom sú menšie ako predtým. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
08 | 10 | 2019 | TASR