Čína a Rusko podpíšu zmluvu zameranú na boj proti nezákonnému internetovému obsahu
09 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Čína a Rusko tento mesiac podpíšu zmluvu zameranú na boj proti nezákonnému obsahu na internete, vyhlásenie prišlo v utorok od ruského štátneho regulátora pre komunikáciu.


Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) uviedla, že dohodu podpíše s čínskym kolegom 20. októbra. Dohoda by mala štatút medzinárodnej zmluvy, pričom mesto Wuzhen vo východnej provincii Zhejiang bude v dňoch 20. až 22. októbra hostiť svetovú internetovú konferenciu.

V Rusku sa Internetové kontroly sa sprísnili počas vlády prezidenta Vladimira Putina a v Číne pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga.

V júli sa delegácia Čínskej administratívy pre kybernetický priestor, ktorá dohliada na národnú politiku kybernetickej bezpečnosti, stretla s predstaviteľmi z Roskomnadzoru v Moskve, pričom Rusko minulý týždeň uviedlo, že tieto dve sily majú medzi sebou špeciálny vzťah.

Moskovské vzťahy s Pekingom boli v minulosti poznačené obozretnosťou a niektorí Rusi mali obavy z vplyvu Číny na riedko osídlený východ, ktorý je bohatý na nerastné suroviny.

Moskva sa však otočila smerom k Číne po tom, ako sa jej vzťahy so Západom pokazili v súvislosti s anexiou Krymu na Ukrajine v roku 2014. Obchodné vzťahy s Čínou sa odvtedy rozšírili a spolupráca zahŕňa stále citlivejšie oblasti.

Putin minulý týždeň uviedol, že Rusko pomáha Číne vybudovať systém včasného varovania na odhalenie medzikontinentálnych raketových striel, ktoré vlastní len Rusko a USA.

Turecko varuje Kurdov, že „čoskoro“ vstúpi do Sýrie
Turecká vláda vydala varovanie pre Kurdov v Sýrii, pričom vyhlásila, že za „krátko“ vstúpi do krajiny spolu so spojeneckou armádou, kde budú vykonávať operácie na zabezpečenie hraníc. Čítať ďalej
09 | 10 | 2019 | Marek Molnár