VIDEO: Český novinár rozobral praktiky takzvane nezávislých žurnalistov - peniaze od Soroša a sídlo v chatovej osade!
05 | 10 | 2019 I René Skalný
Český novinár a YouTube-r Luboš Xaver Veselý, vlastným menom Lubomír Veselý nedávno zverejnil video zo zákulisia rozhovoru s redaktorkou Českého rozhlasu, konkrétne rozhlasovej relácie Newsroom 24. Dvojdielne video behom niekoľkých hodín získala na popularite a stalo sa virálnym. Niet sa čomu čudovať, "Xaver" totižto reportérku elegantne vyškolil a zároveň odhalil nekalé praktiky médií. "Hráte sa na súdy a slúžite veľmi zlým ľuďom," uzemnil angažovanú novinárku populárny YouTube-r.  

Pavla Firbacherová z relácie o médiách - Newsroom ČT 24 prišla do Českého rozhlasu získať reakciu známeho moderátora a novinára na článok serveru "Hlídací pes". V danom článku autori okrem iného uviedli, že Xaver ako moderátor totálne zlyhal v rozhovore s Andrejom Babišom (ANO).

Veselý útoky ale nenechal len tak. Firbacherovú najprv veľmi vecne a dôvtipne "vyškolil" z novinárskej etiky a základov redakčnej práce, potom spustil paľbu; reláciu Newsroom 24 Xaver označil za "najodpornejší bulvár, čo existuje." Podľa neho to je nekorektná relácia.



Zaskočená moderátorka sa miestami nezmohla na slovo. "Je to totálna stoka, nevyvážená!" Reagoval Luboš "Xaver" Veselý, mimochodom nositeľ ceny  E.E. Kischa a tvorca jednej z najsledovanejších relácii na českom internete.

https://www.youtube.com/watch?v=Ow8Kny7hDdc

Moderátorka bola zaskočená aj vo chvíli, keď sa jej Veselý opýtal na to, kto rozhoduje o tom, aká téma sa bude v relácii verejnoprávnej televízie spracovávať. "Prečo ste neprišli, keď bol mojim hosťom Petr Gazdík zo starostov?", "Prečo ste prišla zámerne až teraz, keď som pozval premiéra Babiša?" Bráni sa obvineniam z protežovania politika populárny moderátor.

Celé video Luboš Xaver Veselý podľa vlastných slov zverejnil preto, aby verejnosť získala reálny obraz o činnosti Českej televízie a jej novinárov.Píše portál Tv Barandov.

To ale nie je všetko. Zrejme po úspechu spomínaného záznamu u širokej verejnosti, kde mu doslova stovky ľudí v komentároch aj na sociálnych sieťach vyjadrujú podporu, zverejnil Xaver Veselý ďalšie video. V ňom si populárny moderátor dáva za cieľ odkryť takzvaný "Ústav nezávislej žurnalistiky", ktorým sa jeho kritici často a radi oháňajú.

Inštitúciu zvučného mena takpovediac "rozobral na súčiastky". Moderátor vo videu odhaľuje, že slovutná inštitúcia sídli v chatovej osade, má jedného (aj keď nadpriemerne plateného zamestnanca) a jej financovanie je prinajmenšom kontroverzné.

Žiadna renomovaná inštitúcia s fundovanými odborníkmi, tímom akademikov a už vôbec nie s tranparentným financovaním. "Len prázdna schránka s jedným zamestnancom a žiadnou váhou".

Medzi donorov takzvane "nezávislej" novinárskej inštitúcie, ničmenej blízkej verejnoprávnej televízii, totižto patrí Nadácia otvorenej spoločnosti patriaca do portfólia Georga Sorosa, či skupina s názvom "Nadačný fond českých priemyselníkov".

Ako dodáva Xaver, možno je to len projekt niektorých biznismenov, ktorí sa rozhodli pomôcť nezávislej žurnalistike, aby bolo v našej krajine lepšie, alebo to je lobbistická skupinka, ktorá si chráni len svoje záujmy.

https://www.youtube.com/watch?v=Njh6EH2iigk