Po 14 dňoch dorazil do Dunajskej Stredy vlak z Číny
04 | 10 | 2019 I TASR


Ucelený vlak s kontajnermi prešiel na Slovensko cez Kazachstan, Rusko a Ukrajinu.


Do terminálu spoločnosti Metrans v Dunajskej Strede vo štvrtok dorazil prvý ucelený nákladný vlak z čínskeho mesta Xian. Jeho cesta na Slovensko s celkovo 44 naloženými kontajnermi trvala 14 dní.

Ak sa prevádzka vlaku osvedčí, na Slovensko by mal smerovať pravidelne každý týždeň, informovala o tom hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká.

Líder socialistov Chmelár sa nebojí spolupráce s Čínou, zastal sa Ruska aj Iránu
22 | 09 | 2019 | René Skalný


"Výhodou je, že jeden takýto vlak naraz obslúži niekoľko krajín v našom regióne a zároveň odbremeňujeme cesty od silných nákladných áut. Prepravné kapacity Slovenska dnes nie sú ani zďaleka naplno využité, pričom trasa cez naše územie je rýchla a bezpečná," povedal minister dopravy Árpád Érsek.

Ucelený vlak s kontajnermi prešiel na Slovensko cez Kazachstan, Rusko a Ukrajinu. Ešte predtým bola nevyhnutná ich prekládka medzi širokým a európskym železničným rozchodom v termináli kombinovanej dopravy (TKD) Dobrá.

Ide o významný bod celej tranzitnej trasy. Terminál patriaci ZSSK CARGO s dvomi portálovými žeriavmi má prekládkovú kapacitu do 200-tisíc kontajnerov ročne. Od roku 2010 bolo v TKD Dobrá preložených 329 ucelených vlakov s kontajnermi prepravených medzi Čínou a Európskou úniou.

Veľká časť nákladu je distribuovaná v okolí 150 kilometrov od terminálu v Dunajskej Strede. Tovar smeruje k zákazníkom do Česka, Maďarska, Rakúska a na Slovensko.