V Nemecku súdia ôsmich neonacistov za plánovanie ozbrojeného povstania
01 | 10 | 2019 I SITA

Ôsmich neonacistov z východonemeckého Chemnitzu začali v pondelok súdiť v Drážďanoch v súvislosti s ich plánmi na ozbrojené povstanie.


Policajtom sa podarilo zachytiť ich komunikáciu na sociálnych sieťach a z nej zistili, že skupina, ktorá sa volá Revolúcia Chemnitz, chystá veľký útok na 3. októbra 2018. Všetci ôsmi členovia tejto skupiny sú známe postavy východonemeckej krajne pravicovej scény, informujú nemecké médiá.

Okrem masívneho útoku v Berlíne plánovaného na október 2018 plánovali aj jednotlivé útoky na migrantov, aktivistov a politikov a niektoré z nich aj uskutočnili.

Neonacisti, ktorí sú vo veku od 21 do 32 rokov, sa okrem iného snažili získať strelné zbrane a vytvorili si zoznam ľudí, na ktorých chcú útočiť.

Skupina sa začala aktivizovať po dramatických udalostiach v Chemnitzi v roku 2018, ktorým predchádzalo zabitie nemeckého občana zo strany migranta.

Mesto následne zaplavili protesty, na ktorých sa zúčastňovali otvorení neonacisti, ako aj predstavitelia protiimigrantskej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Tí síce tvrdia, že s neonacizmom nemajú nič spoločné, no vo viacerých prípadoch sú s osobami z neonacistickej scény priamo prepojení.