AKTUALIZOVANÉ: Kočnerova nahrávka Gorily je pravá, potvrdiť to mal znalec po preskúmaní hlasov na nahrávke
27 | 09 | 2019 I Peter Bachan, TASR

V rozhovore pre Denník N to potvrdil bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.


"Nechcem to nazývať Gorila, pretože potom mi špeciálny prokurátor Kováčik napíše, aby som to poslal naspäť tajnej službe, ak som si istý, že je to ten materiál," povedal Kyselica pre denník. Preto rozkryptovanú komunikáciu, kde sa hovorí o korupcii, nazýva "nahrávkou podobnej Gorile". "Dovtedy sme nemali žiadne nahrávky a vychádzali sme len z dokumentu, ktorý bol na internete," dodal.

Stojí za upozornenie, že sa nahrávka nenašla v trezore Mariana Kočnera, ale bola voľne položená mimo neho.

FICO TO KONEČNE OZNÁMIL: Kandidátku povedie premiér Pellegrini, o svojom mieste však pomlčal
Kandidátku strany Smer-SD do parlamentných volieb má viesť premiér Peter Pellegrini. Navrhne to predseda Smeru-SD Robert Fico. Informoval o tom hovorca strany Ján Mažgút. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | TASR


K otázke, či sa zhoduje s prepisom, povedal, že "sú tam pasáže, ktorá sa podobajú, aj pasáže, ktoré v spise nie sú, teda nové veci."

"Požiadal som znalca, aby fonoskopicky preskúmal hlasy, ktoré sa nachádzajú na uvedenom kľúči a porovnal ich s inými nahrávkami týchto hlasov, ktoré som zabezpečil ako porovnávací materiál. A výsledok, ktorý som obdržal len nedávno, je najvyššia pravdepodobná miera zhody, ktorá sa dá takto vyjadriť," povedal Kyselica.

"Neviem si predstaviť, že pri momentálnej dôkaznej situácii by si akýkoľvek vyšetrovateľ dovolil zastaviť konanie s odôvodnením, že je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý sa vedie trestné stíhanie."

Potvrdenie autenticity nahrávky týkajúcej sa kauzy Gorila by malo pomôcť preukázať relevantné skutočnosti, ktoré budú viesť k trestnoprávnej dohre a určeniu konkrétnych vinníkov, nesúcich zodpovednosť. Pred piatkovým rokovaním vlády to uviedol štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Rudolf Urbanovič.

Konkrétnejšie záležitosť komentovať nechcel, odvolal sa na to, že nemá bližšie informácie. "Bolo by však dobré, keby táto dlhoročná kauza mala konkrétnych aktérov, ktorí by niesli dôsledky," povedal.

To, že nahrávku z Gorily, ktorú polícia našla v decembri 2018 v dome Mariana K., označili znalci za autentickú, potvrdil pre denník Sme odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica. Nahrávka je dlhá možno aj desiatky hodín a obsahuje ešte viac informácií, než bolo vo zverejnenom spise z roku 2011.

Blahová sa chystá zverejniť podobne veľkú kauzu ako „Čistý deň“, vo veci padli už prvé trestné oznámenia
27 | 09 | 2019 | Magda Danková


K téme sa vyjadril aj samotný generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý zas dôrazne odmieta účelovú manipuláciu denníka SME v článku redaktorov Matúša Burčíka a Romana Cupríka s názvom Hlasy nahrávky patria aktérom z Gorily zo dňa 27.9.2019.

Redaktori v rozhovore konštatujú, že „nahrávku Trnka údajne spolu s Čižnárom púšťali aj Ficovi a jeho pobočníkovi Határovi, ktorý sa v Gorile takisto spomínal.“

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vo veci tzv. nahrávky z Gorily opakovane zdôraznil, že ňou nikdy nedisponoval, nikdy ju spoločne s pánom bývalým generálnym prokurátorom nepúšťal. Vo svojej svedeckej výpovedi, ako aj na tlačovej besede zo dňa 7.2.2019 logicky vysvetlil, čo potvrdil aj samotný vyšetrovateľ Lukáš Kyselica, všetky okolnosti, ktoré sa tejto údajnej nahrávky týkali.

Ako generálny prokurátor uviedol pred vyšetrovateľom aj na tlačovej besede (čo je verifikovateľné), mal mu v roku 2008 vtedajší pán generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka pustiť krátku zvukovú sekvenciu, asi minútu a pol, v ktorej už nebohý pán Határ hovorí o sponzorstve pre stranu. Nič konkrétne viac nepočul. Keďže zvukový záznam bol veľmi krátky, bližšie obsah nahrávky nepoznal.

Reforma nemocníc dostala zelenú, premiér verí, že ju podporí aj Smer-SD
Vláda v piatok odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc. Po rokovaní kabinetu to potvrdil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že reforma je naplánovaná na niekoľko volebných... Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | TASR


To, že údajne tento zvukový záznam má byť z „Gorily“ vyplynulo až nedávno, pri zaistení dôkazov počas domovej prehliadky u M. K., kde mala byť aj nahrávka, na ktorej o tom hovorí bývalý generálny prokurátor D. Trnka osobe M. K. Z tohto dôvodu, sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozhodol vypovedať pred vyšetrovateľom. Dodnes nevie s určitosťou povedať, či krátky zvukový záznam, ktorý mal v roku 2008 pustiť Dobroslav Trnka je nahrávka z Gorily, alebo je z nejakého iného stretnutia, alebo ide o účelovú zostrihanú montáž rozhovoru.

Na otázku , prečo si generálny prokurátor nespomenul, že mohlo ísť o Gorilu, Jaromír Čižnár uviedol aj na tlačovej besede, že údajný prepis Gorily, zverejnený na internete ani nečítal z jednoduchého dôvodu, pretože sa objavilo niekoľko verzií, ktoré v tom čase nikto nevedel verifikovať.

Ak niekto týmto záznamom disponoval ( autorovi článku zrejme uniklo, a bohužiaľ si nemyslíme, že bol to omyl) a vedel, že má ísť o nahrávku z Gorily, bolo jeho povinnosťou odovzdať ju orgánom činným v trestnom konaní. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár takouto nahrávkou nedisponoval.

Irán používa moderné odstredivky pri obohacovaní uránu, čo je v rozpore s dohodou o jadrovej energii, tvrdí Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu
Irán porušuje jadrovú dohodu obohatením uránu s pokročilými odstredivkami, informovala o tom Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Vyjadril sa aj premiér Peter Pellegrini, podľa ktorého môže teraz spávať predseda Smeru Robert Fico pokojnejšie.

"Myslím si, že Robert Fico môže naozaj pokojne spať, pretože ísť niekde do bytu, vypiť kolu a niečo rozprávať, ak je to pravda, to je to najmenej, čo je v Gorile," vyhlásil premiér s tým, že prepis hovoril o návšteve Fica v byte, "kde asi obsah nie je o žiadnej aktivite".

Pellegrini pripomenul, že kauza sa týkala Dzurindovej vlády. "Viem, že v Gorile je veľmi veľa popísaného o tom, ako sa uplácalo pri privatizácii štátneho majetku," povedal Pellegrini s tým, že sa teší, ako sa ráno zobudili ľudia, ako Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš, či Jirko Malchárek.

"Pozrite si tú Gorilu znovu, lebo doteraz niekto pri Gorile stále spomína len Roberta Fica. Dočítate sa tam veci o SDKÚ a všetkých tých privatizéroch, a o tom ako tam šušťali 'počítačky' peňazí. Ak je toto pravda, ďalšia vlna ľudí musí odísť z verejného života a hanbiť sa, ospravedlniť sa a mnohí možno aj pôjdu do basy," reagoval.

Na otázku, či by nemal z verejného života odísť Fico, keďže sa mal v byte rozprávať so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom, Pellegrini reagoval, že s Haščákom sa tiež rozprával. "Na 25. výročí osláv podniku Závody Slovenského národného povstania, kde som s ním sedel, pretože Penta je spoluakcionár. (...) Mám odísť zo slovenského politického života, lebo som sa s ním rozprával? Nemyslím si," reagoval.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) označil účasť Fica v Gorile za špekuláciu. "Ja to považujem hlavne za kauzu SDKÚ, to sa prejavilo aj vo voľbách potom," skonštatoval po rokovaní vlády.

DEMOKRATICKÉ JADRO SaS SPĽASLO: Niektorí ostali prekvapení, že pár z nich vyzval Sulík k odchodu zo strany
Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová a poslanec parlamentu Jozef Rajtár sú prekvapení, že ich predseda SaS Richard Sulík vyzval na odchod zo strany. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | TASR