Perzský záliv je "na pokraji kolapsu", Rouhani varuje svetových lídrov
26 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Iránsky prezident Hassan Rouhani povedal svetovým lídrom, že oblasť Perzského zálivu je „na pokraji kolapsu, pretože jedna chyba môže spôsobiť veľký požiar.“ Jeho varovanie prichádza uprostred napätia s Washingtonom a Rijádom.


Rouhani v stredu na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyzval západné krajiny, aby sa nezúčastňovali iránskych záležitostí. "Nebudeme tolerovať provokatívny zásah cudzincov," dodal a ďalej uviedol: "Rozhodne a dôrazne odpovieme na akýkoľvek druh priestupku a porušenie našej bezpečnosti a územnej celistvosti."



Npätie medzi Teheránom a Washingtonom neustále stúpa, odkedy sa USA minulý rok stiahli zo spoločnej dohody (JCPOA), pričom v posledných mesiacoch nadobudli nový vojenský rozmer.

Niekoľko pokusov o sabotáž na ropných tankeroch blízko Hormuzského prielivu začiatkom tohto leta viedlo k zvýšenej prítomnosti USA vo vodnej oblasti, zatiaľ čo nedávny útok na pár ropných rafinérií Saudskej Arábie, viedol minulý týždeň k rozmiestneniu amerických vojakov do tohto regiónu prezidentom Donaldom Trumpom.

Povstalci Jemenu Houthi sa domáhajú zodpovednosti za štrajky v rafinérii a Irán odmieta akúkoľvek zodpovednosť.

Trump trval na tom, že by sa „určite chcel vyhnúť vojne s Iránom“, a vyzval Teherán, aby v utorok pred OSN prišiel na rokovací stôl vo svojom vlastnom príhovore, aj keď po tom, čo vyvrátil svoju obvyklú kritiku voči iránskej vláde a obvinil ju z "hrozivého správanie."

Rouhani v stredu odmietol rozhovor so Spojenými štátmi a povedal lídrom, že pokiaľ americké sankcie zostanú v platnosti, diplomacia je vylúčená.

K ISS letí nová posádka vrátane prvého arabského astronauta
Ruská kozmická loď Sojuz MS-15 odštartovala v stredu z kazašského kozmodrómu Bajkonur k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Na palube má trojčlennú posádku vrátane prvého Araba, i keď nie prvého moslima. Čítať ďalej
25 | 09 | 2019 | TASR