Tajomné magnetické impulzy a dôkazy o podzemnej vode objavenej na Marse
22 | 09 | 2019 I Marek Molnár
Je možné, že Mars môže skrývať vodu hlboko pod svojím povrchom. S týmto objavom prišila planetárna sonda InSight od spoločnosti NASA, pričom oznámila, že magnetické pole planéty má svoj vlastný život, ktorý je odlišný od všetkého, čo sa nachádza na Zemi.

V konečnom dôsledku voda na Marse byť môže, podľa magnetických meraní od planetárnej sondy InSight, ktorá skúma Mars od pristátia v novembri, sa zistilo, že desiatky kilometrov pod zemou planéty sa nachádza voda. Magnetometer sondy registruje elektricky vodivú vrstvu až do vzdialenosti 100 kilometerov pod povrchom a javí sa podobne ako voda objavujúca sa hlboko v Zemi pomocou pozemných magnetometrov.

Nanešťastie pre budúcich marťanských kolonistov, ktorí túžia zistiť, či tam je v skutočnosti voda. InSight dokáže vyvŕtať iba 5 metrov.

V ďalšom zaujímavom objave sa magnetické pole červenej planéty záhadne krúti o polnoci, podľa meraní z planetárnej sondy InSight, ktorá zistila, že toto pole je 20-krát silnejšie, ako sa predpokladalo na základe predchádzajúcich orbitálnych meraní. Impulzy trvajú až dve hodiny.

Vedci majú podozrenie, že vysúvanie slabého magnetického obalu, ktorý obklopuje planétu, jej „trhá “ povrchové magnetické pole, pričom to spôsobuje "detrákcie"(druhy ľadovej erózie), čo naznačuje, že anomálie sa stretávajú so sondou InSight každú noc o polnoci.

Päť dôvodov, prečo vojna s Iránom nebude
22 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič