Pavol Jesenský: Zníženie DPH na potraviny je legislatívny paškvil
20 | 09 | 2019 I Pavol Jesenský

Príprava novely zákona o DPH od poslancov za SNS, ktorou sa rozširuje zníženie DPH na 10 % o ďalšie potraviny, pripomína seriál „A je to“, v ktorej Pat a Mat dokazili, čo mohli. V zozname potravín totiž chýba mrkva či petržlen. Ale nájdete tam duly. Ako k tomu vôbec prišlo?


Na začiatku bol zámer znížiť DPH na všetky potraviny od roku 2020. Keďže však predpokladaný dopad na štátny rozpočet by však bol viac ako 100 miliónov eur, niektoré potraviny museli z kola von. Keďže sa poslanci potrebovali preškrtať až výslednej sume výpadku na úrovni 65 miliónov eur, vkladali a vyberali z košíka „zlacnených“ potravín dovtedy, kým nevyšiel požadovaný výsledok.


Ak sa čudujete, prečo tam nie je napríklad mrkva, dôvod je jednoduchý: Mrkva nie je na zozname potravín s nižšou DPH preto, že by zasiahla rozpočet sumou 6 miliónov eur. Podobne sa postupovalo pri ďalších položkách. Poslanci to zastierali vyjadreniami, že sa nakoniec v záujme zníženia finančného dopadu na štátny rozpočet rozhodli len pre zdravé potraviny. Ako keby mrkva nebola zdravá a sladké pečivo, ktoré sa do zoznamu dostalo, áno.


Peter Haluza: SaS je rozožratá zvnútra, klesá už aj v prieskumoch
Sloboda a Solidarita už začína doplácať na svoje vnútorné rozpory. Ukázal to aj najnovší prieskum voličských preferencií od agentúry Focus, podľa ktorej by aktuálne túto stranu volilo 6,4 % voličov. To oproti ostatnému prieskumu z augusta... Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Peter Haluza

Z pozornosť stojí aj ďalšie kritérium, podľa ktorého v SNS pri tvorbe zákona postupovali: „Zamerali sme sa hlavne na to, aby sme pomohli reštauráciám a hotelom znížiť ceny raňajok,“ zdôvodnil Andrej Danko. Nuž, tvoriť  legislatívu podľa menu, ktoré ponúkajú hotely na raňajky, je také .... dankovské.


Nespokojní sú aj potravinári, ktorí návrh z dielne SNS komentovali takto: " Potravinárska komora Slovenska privítala návrh skupiny poslancov na zníženie DPH na potraviny, ktoré malo byť skoro celoplošné. Potravinári sú však sklamaní z výsledného výberu potravín pre zníženú DPH, ktoré bolo schválené v Národnej rade SR," uvádza sa vo vyhlásení komory. Výsledný výber totiž podľa komory podporí spracovateľský potravinársky priemysel len minimálne, avšak výpadok financií v štátnom rozpočte môže mať dopad na ďalší rozvoj odvetvia.


Potravinári zároveň nezabudli dodať, že pokiaľ bude výpadok v štátnom rozpočte zo zníženej DPH znamenať, že agrorezort nezíska finančné prostriedky na štátnu pomoc a podporu pre potravinárov, bude ohrozený ďalší rozvoj odvetvia, ktoré už teraz v porovnaní so zahraničnou konkurenciou ťahá za kratší koniec. Inak povedané, potraviny síce budú lacnejšie, ale ich slovenskí producenti môžu škodovať.


Druckerovi bez Pelegriniho nemusí stačiť dych
Strana Tomáša Druckera Dobrá voľba podľa aktuálnych informácií ostane zrejme bez svojej najväčšej hviezdy, ktorá ho mala potiahnuť vpred, teda bez Petra Pellegriniho. Aktuálne informácie z prostredia Smeru hovoria, že premiér s expremiérom sa... Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Peter Haluza

Takže zrátané a podčiarknuté: Zníženie DPH na ďalšie druhy potravín je prospešné opatrenie, ktoré odťaží domáce rozpočty. Nekvalitne schválená legislatíva však môže ohroziť domácich potravinárov. A mrkvu nemáme lacnejšiu preto, lebo by to veľmi zaťažilo štátny rozpočet. Tu pripomeňme, že Danko odmietol vyššiu daň na cigarety. Výsledok tak je, že fajčiť budeme síce lacnejšie, ale mrkva s petržlenom ostanú drahé. Lebo tak im to v SNS vyšlo.