Obranné systémy Patriot a Aegis sú nevhodné na skutočný boj, tvrdí ruská armáda
20 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Saudskú oblohu chráni viacero taktických mobilných raketových systémov Patriot, torpédoborcov Aegis a veľa radarov, avšak nič z toho nedokázalo zastaviť masívny útok na ropné polia, pretože v skutočnosti nie sú také výkonné, ako ich prezentuje USA. Toto vyhlásenie pochádza od ruskej armády. 


Saudská Arábia profitovala z dodávok zbraní USA a dokázala vybudovať „najsilnejší systém protivzdušnej obrany v regióne, ktorý poskytuje úplné radarové pokrytie“, uviedol vo štvrtok vysokopostavený ruský vojenský zdroj.

RT


V súčasnosti existuje 88 taktických mobilných raketových systémov Patriot, z ktorých 52 je najnovšou verziou PAC-3, ktorá chráni severnú hranicu Saudskej Arábie. Okrem toho tri riadené raketové torpédoborce vyzbrojené 100 raketami SM-2 chránia vody Perzského zálivu pri pobreží Saudskej Arábie, ďalej uviedol ruský vojenský zdroj.

"Ich účinnosť je sporná, pokiaľ ide o využitie v reálnom živote. Systémy protivzdušnej obrany Patriot a Aegis nezodpovedajú ich inzerovaným vlastnostiam - sú neúčinné proti malým leteckým cieľom a riadeným strelám," prehlásil zdroj.

"Jednoducho nedokážu odraziť nepriateľský útok, ktorý spočíva v masívnom použití letových zbraní v skutočnom boji," ďalej vysvetlil.

Avšak ako je možné, že armáda Saudskej Arábie nemohla nič urobiť pre zastavenie leteckého útoku na ropné zariadenia Abqaiq a ropné pole Khurais?



Tento štvrtok sa minister zahraničných vecí Mike Pompeo pokúsil prísť s ospravedlnením, že aj „niektoré z najlepších vecí na svete, nie vždy všetko zvládnu.“ Na toto "ospravedlnenie" odpovedal zdroj tým, že možno by to bolo aj reálne, keby bol dostupný iba jeden raketový systém Patriot.

Houthijskí povstalci v Jemene si pripísali zásluhy ničivý útok, ako pomstu za saudskoarabskú inváziu do svojej krajiny. USA a Saudská Arábia však za hlavného vinníka označili Irán - obvinenie, ktoré Teherán tvrdo popiera.

Zarif hrozí „úplnou vojnou“ v prípade vojenského útoku na Irán
Akýkoľvek vojenský útok na Irán vyústi do vážneho vojenského konfliktu, varoval iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zaríf, keďže USA a Saudská Arábia naznačujú odvetné opatrenia za sobotný útok bezpilotných lietadiel na ropné... Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Marek Molnár