Karel Gott otvorene o boji s leukémiou! Je to na dobrej ceste?
14 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Len deň potom, čo Karel Gott (80) statočne priznal, že bojuje s akútnou leukémiou, chceli ľudia už zneužiť situácie. Na sociálnej sieti sa okamžite objavili ponuky na zázračné uzdravenie. Pokútny liečitelia zacítili príležitosť.


Zacítili šancu a nemajú žiadne zábrany. V tých pre chorých a ich rodiny najťažších chvíľach zneužívajú zúfalstvo z choroby a stavajú vzdušné zámky. Nielen rakovinu totiž »lieči« ako banálnu nádchu.

Podľa niektorých ide leukémiu zahnať pomerne ľahko konopnými výťažkami, iní radia užívať marihuanu a strúhať púpavový koreň. "Nespoliehať sa na medicínu, ale na svoju krv," napísal ďalšie. Anonymny internet poskytuje živnú pôdu pre všelijaké šarlatánstvo. "My sme vyliečili rakovinu s MMS iba za dva mesiace," tvrdí jeden z diskutujúcich. Pritom sa okolo tejto chemikálie vie už mnoho rokov veľa lekárov od nej stále dávajú ruky preč.

Gott ale určite vie, že prvotná je lekárska starostlivosť. "Podstupuje ambulantnú liečbu a dochádzam do nemocnice na kontroly, v rámci ktorých lekári sledujú môj celkový zdravotný stav," uisťuje Slavík. Vie, že ho doktori nehodia cez palubu a že urobia, čo len budú môcť.

V Česku sa ponúkajú chemikálie MMS kvôli kontrole príslušných úradov ako bielidlo na textil. Doktori aj vedci pred zneužitím dôrazne varujú. Pritom na internete sa dočítame o neškodnosti výrobku, a to aj v prípade konzumovania v neriedenej podobe. Môže dôjsť k poleptaniu sliznice, gastrointestinálneho traktu a respiračného traktu, kože, očí a k systémovým poruchám, medzi závažné zdravotné následky patrí perforácia pažeráka a žalúdka, ale môže dôjsť aj k zlyhaniu pečene a obličiek.

Vážne chorí pacienti aj ich najbližší by dali čokoľvek za to, aby počuli od lekárov správu: choroba ustúpila, premohli ste ju. V okamihu, keď počujú diagnózu rakovina, sú schopní dať veľké peniaze za úplne neúčinné prostriedky. Vie to aj interný lekár Martin Bognár.

"Bývajú propagované na internete, v médiách, ale pozor - aj v lekárňach. Chýba im však schválenie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Nejde teda o lieky, ale potravinové doplnky bez preukázaných účinkov. Vo väčšine prípadov neuškodia, ale ani nepomôžu. Firmy, ktoré ich produkujú, zarábajú na ľudskom zúfalstve veľké peniaze, " uvádza Martin Bognár. Ľudia si navyše myslia, že keď vydajú veľké peniaze, musí to byť účinné. "Ak si vážne chorí sami ordinujete k nastavenej liečbe napríklad homeopatiká, tak pokiaľ sa po nich cítite  lepšie, nemám výhrady. Ak napríklad pacienti začnú užívať len bylinky a neporadia sa s ošetrujúcim lekárom, môže v kombinácii s užívanými liekmi či podávanú chemoterapiou dochádzať k zvýšeniu ich toxického účinku na organizmus, " upozorňuje doktor.

"Úplne najstrašnejšie je, keď im nejaký liečiteľ zakáže terapiu navrhovanú lekárom, chce po nich, aby odmietli chemoterapiu, ožarovanie a ďalšie moderné spôsoby liečby. A ďalšie hrôzou sú pôsty, kedy si chorí myslí, že rakovinu vyhladí. Nikdy sa to nepodarí, len oslabí organizmus a choroba získa navrch, " dodal Bognár.

AKTUALITA: Karel Gott bojuje s akútnou leukémiou! Podstupuje už aj ambulantnú liečbu
Legendárny český spevák Karel Gott na svojom Facebooku otvorene priznal, že bojuje s rakovinou krvi - akútnou leukémiou. Čítať ďalej
12 | 09 | 2019