Poslancov počas tretieho rokovacieho dňa zamestnajú vládne návrhy
12 | 09 | 2019 I TASR

Tretí rokovací deň 49. schôdze parlamentu bude patriť vládnym návrhom. Minister spravodlivosti SR Gábor Gál predstaví legislatívu o zaisťovaní majetku.


Cieľom opatrenia je najmä zjednodušiť správu zhabaného majetku, pričom súdy s ním budú môcť jednoduchšie, rýchlejšie a efektívnejšie nakladať. Parlament bude rokovať aj o návrhu novely zákona o Obchodnom zákonníku z dielne Ministerstva spravodlivosti SR.

Cieľom novely je podľa rezortu upratovanie v súčasnom obchodnom registri, kde sú stále zapísané aj nerelevantné údaje. Podnikatelia budú môcť zapisovať údaje výhradne elektronickou formou. Rozšíriť sa tiež môže okruh informácií, ktoré budú o firmách verejne dostupné.

Podľa rezortu spravodlivosti je v súčasnosti s obchodným registrom spojená zbytočná administratívna záťaž. Ministerstvo spravodlivosti SR má na zmeny vyčlenené financie.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská predstaví novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorej cieľom je, aby sa poskytovatelia zdravotnej starostlivosti mohli registrovať a poskytovať zároveň zdravotnú starostlivosť aj sociálne služby.

Poslanci parlamentu tiež budú rokovať o rozsahu a podmienkach úhrady liekov a zdravotníckych pomôcok či o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.