Americkí "imbecili" z Federálneho rezervneho systému by mali znížiť úrokové sadzby minimálne na nulu, tvrdí Trump
11 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump naliehal na Federálny rezervný systém, aby znížil úrokové sadzby na nulu alebo ešte nižšie, pričom tvrdí, že záporné sadzby by mohli ušetriť vláde peniaze na jej dlhu.


„Federálny rezervný systém by mal znížiť úrokové sadzby minimálne na nulu. Hneď potom by sme mali začať refinancovať náš dlh,“ zdôraznil Trump v stredu. Potom ocenil americký dolár a označil ho za „veľmi silnú menu."

„USA by vždy mali platiť najnižšiu sadzbu. Žiadna inflácia!," dodal Trump.

Trump opäť "zaútočil" na predsedu Federálneho rezervného systému, Jay Powella, ktorého označil za človeka, kvôli ktorému sa vyskytujú problémy v americkej ekonomike.

„Je to iba naivné dielo Jerome Powella a Federálneho rezervného systému, ktoré nám nedovolí robiť to, čo iné krajiny už robia,“ tweetol Trump a zároveň pridal ďalší odkaz Fedu, že im „ničia životnú príležitosť, kvôli ich „imbecilom“."



Trump opakovane poznamenal, že negatívne sadzby sa nachádzajú aj v Nemecku, hlavnej ekonomike Európy, pričom vyzval Fed, aby ho nasledovali.

Predtým americký prezident uviedol, že veril, že má právomoc vyhodiť Powella zo svojho miesta, aj napriek skutočnosti, že Fed je formálne samostatný subjekt, a že funkčné obdobie Powella sa má skončiž až do roku 2022.

Po Trumpovej výzve Fed prvýkrát znížil sadzby za viac ako desať rokov v júli. Trump však odvtedy obvinil Powella aj Fed zo „zníženia funkčnosti trhu“, pretože odmietli ohlásiť novú „zdĺhavú a agresívnu“ politiku znižovania sadzieb.

Finančné trhy podľa agentúry Reuters očakávajú budúci týždeň ďalšie zníženie. Aktuálna referenčná sadzba je medzi 2,00 - 2,25%.

Zníženie úrokových sadzieb na nulu a nižšie, je krok, ktorý centrálne banky používajú na podporu hospodárskeho rastu, môže to však viesť k zníženiu ziskov sporiteľov a bánk. Trumpovi kritici tvrdia, že jeho túžba po nižších úrokových sadzbách môže byť spojená s jeho osobnými snahami. Napríklad Washington Post minulý mesiac uviedol, že ako realitný developer by mohol Trump každý rok ušetriť niekoľko miliónov dolárov na úrokoch z nesplatených pôžičiek na svoje hotely a letoviská, ak by Fed naozaj znížil sadzby.

Čína oslobodila 16 amerických tovarov od dodatočných ciel
Peking oslobodil 16 druhov tovaru vyrobeného v USA z dodatočných ciel, ktoré boli zavedené ako odvetné opatrenie po tom, čo Washington zvýšil clo na množstvo čínskych výrobkov. Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | Marek Molnár