Trump zrušil rokovania s Talibanom po bombardovaní v Afganiste
08 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Výbuch v Kábule, ktorý zabil tucet ľudí, vrátane amerického vojaka, dokazuje, že nemá zmysel rokovať s Talibanom, ktorý počas dôležitých rozhovorov nedokáže udržať prímerie, tvrdí prezident Trump.


"Ak nemôžu súhlasiť s prímerím počas týchto veľmi dôležitých mierových rozhovorov, pričom zabili jedného nášho výborného vojaka a dokonca ďalších 11 nevinných ľudí, potom pravdepodobne neexistuje dôvod rokovať o zmysluplnej dohode," uviedol americký prezident Donald Trump. Po jeho príspevku na Twitteri prišlo rozhodnutie zrušiť mierové rokovania a zrušil aj stretnutie s vodcami Talibanu, ktoré bolo naplánované na nedeľu v tábore David.

"Koľko ďalších desaťročí sú ochotní bojovať?," pýta sa Trump.



Taliban v súčasnosti ovláda viac územia ako kedykoľvek predtým od americkej invázie, pričom na severe krajiny začal nové útoky. Taktiež je zodpovedný za dva veľké výbuchy v hlavnom meste Kábulu za posledný týždeň, z ktorých jeden zabil 12 ľudí a stálo to život portoricko-amerického vojaka, čím sa počet amerických vojakov zabitých v Afganistane zvýšil na 16 za tento rok.

Zatiaľ čo mnohí ocenili vodcu USA za jeho odmietnutie „vyjednávať s teroristami“, u niektorých to vzbudilo pochybnosti o tom, kto presne odvolal rokovania, najmä preto, že už bolo predtým známe, že afganský prezident Ashraf Ghani nepríde do Washingtonu.

Niektorí z Trumpových nasledovníkov ho vyzvali, že sa nestará o „zmysluplné dohody“, zatiaľ čo iní tvrdia, že takmer dve desaťročia bojov a krvi prelievania v Afganistane už bolo viac ako dosť.



Zároveň sa rokovanie zdalo ako veľmi nečakané, pretože prezident dokonca uvažoval o „tajných rozhovoroch“ s Talibanom tesne pred výročím útokov z 11. septembra, ktoré USA používali ako dôvod na inváziu do Afganistanu a odvtedy trvá vojna proti terorizmu.

Adrenalínoví nadšenci z celého sveta sa zúčastnili pretekov v Moskve v chôdzi po lane (VIDEO)
V sobotu sa odvážlivci z celého sveta zúčastnili pretekov v Moskve v chôdzi po lane, ktorá sa odohrávala vo výške až 350 metrov nad zemou. Účastníci tejto adrenalínovej súťaže prechádzajú na vysokom lane z jedného ruského mrakodrapu na... Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | Marek Molnár