Právo podľa Čaputovej
04 | 09 | 2019 I Slavěna Vorobelová

Zuzana Čaputová získavala právnickú prax na Mestskom úrade v Pezinku a neskôr u Sorosa vo Via Iuris. Človek by teda čakal, že so základnými právnymi pojmami a ich výkladom nebude mať problém.



"Potrebujeme zodpovednú justíciu," povedala pre rakúsky Kurier.

V týchto dňoch nám však odhaľuje, čo si pod pojmom "zodpovedná justícia" predstavuje. Je to napríklad tlak na štátnu tajomníčku, za jej komunikáciu s obvineným Mariánom Kočnerom a to aj bez poznania obsahu vymenených správ?


Alebo, a to je ešte horšie, vymenovanie Michala Kováča ml. za veľvyslanca. Syn bývalého prezidenta je opäť obvinený v kauze Technopol, kde dostali spolu so svojim komplicom Kočnerom milosť. Spolu s Mečiarovými amnestiami parlament zrušil aj Kováčovu milosť. Podľa našej "módnej ikony" a toho času aj prezidentky Slovenska je len otázkou času, kedy obvinenie Kováčovi ml. zruši. Opiera sa pritom o výklad, že  „nemecký súd už vo veci Michala Kováča ml. právoplatne rozhodol v jeho prospech a nemôže byť v rovnakej veci o ňom rozhodnuté inak.“ 


Je to ale naozaj tak?  
A nie je to nátlak na slovenské súdy?
A nemala by byť právnička Čaputová prvá, ktorá by si mala overovať fakty?


Čaputová v tom istom rozhovore pre rakúskych novinárov povedala aj to , že „ako prezidentka mám aspoň posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov.“ To znamená, že ten, kto nerozhodne tak, ako ona prejudikuje, bude mať problém?


Nemecky súd neuznal Kováča za nevinného, ale stíhanie zastavil, lebo dospel k záveru, že ho nebude možné odsúdiť, napríklad aj vďaka udeleniu diplomatickej imunity obvinenému.


Zuzana Čaputová by si mala uvedomiť, že už nie je v mimovládke, že reprezentuje túto krajinu, jej občanov a že všetko, čo sa objaví v Denníku N nemusí byť ešte pravda. Napríklad aj preto, aby sme jej pontifikát mohli označiť ako "zodpovedný".