Južná Afrika je uprostred rozsiahlych nepokojov, obyvatelia vykrádajú obchody a nedokáže ich zastaviť ani polícia (VIDEÁ)
03 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Polícia doteraz použila slzný plyn, omračujúce granáty a gumové projektily, aby sa pokúsila potlačiť násilie a rabovanie, ktoré trápi Južnú Afriku. Doteraz bolo zatknutých viac ako 90 ľudí.


Výtržníci vykrádajú obchody, vytvárajú horiace barikády na cestách a zapojili sa aj do pouličných bojov s políciou. Len v nedeľu bolo vyplienených a poškodených približne 50 podnikov. Je to druhé násilné vypuknutie v Afrike za týždeň.

David Tembe, vedúci policajného oddelenia v Johannesburgu (JMPD), vyzval motoristov, aby na diaľniciach venovali mimoriadnu ostražitosť a aby sa úplne vyhli oblasti ulice Maritzburg.





"Situáciu sme stabilizovali a niekoľko desiatok ľudí už zatkli," uviedol hovorca Johannesburgu Wayne Minaar. "Momentálne nemôžeme potvrdiť konečný trest, ale budú obvinení z verejného násilia. Je tu tiež obvinenie z pokusu o vraždu," ďalej prehlásil hovorca.



Vlna násilia začala minulý týždeň v Pretórii, administratívnom hlavnom meste krajiny. Údajne to začalo tým, že obchodník s drogami, ktorý bol zároveň aj cudzincom, zastrelil taxikára.

Niektoré správy tvrdia, že súčasné nepokoje začali po požiari v budove, v ktorej zahynuli traja obyvatelia, zatiaľ čo iní špekulujú o tom, že s nezamestnanosťou takmer 30% sa obyvatelia stávajú nevyspytateľnými.





Nepokoje sa objavujú aj v súvislosti s rozsiahlym úsilím o zastavenie nezákonne prevádzkovaných podnikov.

Medzinárodná asociácia cezhraničných obchodníkov (ICTA) varovala vodičov nákladných vozidiel a autobusov, že môžu byť cieľom útoku, pretože situácia sa neustále zhoršuje.



Medzitým zambijské ministerstvo dopravy a komunikácií vydalo smernicu, ktorá nariaďuje zambijským vodičom nákladných vozidiel a autobusov, aby sa vyhýbali cestovaniu do alebo cez Južnú Afriku, pokiaľ násilie bude stále pokračovať.

TRAGÉDIA: Najmenej 8 zabitých detí pri útoku na čínsku základnú školu
Štyridsaťročný muž bol zadržaný po tom, ako v pondelok s nožom zavraždil osem detí na základnej škole v provincii Hubei v Číne. Čítať ďalej
03 | 09 | 2019 | Marek Molnár