Ministerka Kalavská zváži odvolanie šéfa ÚDZS
02 | 09 | 2019 I TASR

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) zváži odvolanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška. Urobí tak v prípade, ak jej nebude vedieť vysvetliť sporné výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Stretnutie bude iniciovať ešte tento týždeň. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR po tom, ako podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO) oznámil, že chce mimoriadny parlamentný výbor, ktorého by sa zúčastnila ministerka aj predseda úradu.


"Ministerka zdravotníctva bude žiadať od ÚDZS vysvetlenie, na základe akého kľúča vyberal členov výberovej komisie. Ministerka je znepokojená informáciami, ktoré sa medializujú ohľadom spomínaného tendra," informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová s tým, že ak sa v nadväznosti na závery rozhovoru ministerky s predsedom úradu v súvislosti s realizáciou výberového konania preukážu niektoré zo zákonných podmienok pre odvolanie predsedu, ministerka zváži využitie svojej právomoci podať návrh na odvolanie predsedu úradu.

MZ SR zároveň zopakovalo, že vyhlasovanie výberového konania o vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie ZZS vrátane zriaďovania komisie na výberové konanie, je vo výlučnej pôsobnosti ÚDZS. Tiež informovalo, že mu doposiaľ oficiálne výsledky doručené neboli. "Po doručení rozhodnutí a následnom oboznámení sa s ich obsahom, ako aj s výsledkami výberového konania, rezort zváži prípadné ďalšie kroky. Na základe medializovaných informácií však konštatujeme, že ministerstvo zdravotníctva zvažuje podanie podnetu na generálnu prokuratúru na prešetrenie postupu v uvedenej veci," komentovalo ministerstvo.

Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu v tendri. Podľa ÚDZS bol tender v súlade s príslušnou legislatívou.

Súčasný majiteľ víťaznej firmy LSE - Life Star Emergency Miroslav Micski v minulosti podnikal s jedným z členov komisie, bývalým štátnym tajomníkom MZ SR Máriom Miklošim. V päťčlennej komisii mali sedieť aj dvaja jeho bývalí kolegovia z ministerstva - šéf informatiky Peter Salon a šéfka právneho oddelenia Marianna Kozmannová. Oboch malo ministerstvo upozorniť na konflikt záujmov.

Krajčí chce mimoriadny parlamentný výbor pre tender na záchranky
Podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO) chce mimoriadny parlamentný výbor, ktorého by sa zúčastnila aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru-SD) a predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou... Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | TASR


Na to v pondelok na tlačovej konferencii poukázal aj opozičný poslanec Krajčí, ktorý preto žiada zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru. Predseda zdravotníckeho parlamentného výboru Štefan Zelník (SNS) v reakcii pre TASR uviedol, že sa takémuto riešeniu vôbec nebráni a ak to bude potrebné, mimoriadny výbor zvolá. Podľa jeho slov je práve úlohou zdravotníckeho výboru aj to, aby sa o takýchto nejasnostiach a pochybnostiach diskutovalo a hľadalo sa riešenie.

ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala slovenská spoločnosť LSE-Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. "Stali sme sa najväčšou súkromnou záchrannou zdravotnou službou a našou ambíciou je byť nielen najväčší, ale aj najlepší. Máme na to všetky predpoklady finančné, materiálne aj personálne," povedal odborný zástupca víťaznej spoločnosti Viliam Dobiáš, ktorý je aj šéf Slovenského Červeného kríža.

Firma uspela po tom, čo z trhu odchádza spoločnosť Falck. Na Slovensku v súčasnosti prevádzkuje 107 staníc záchrannej zdravotnej služby. Sieť staníc pokrýva 39 percent územia krajiny, a to najmä v regiónoch východného, severného a južného Slovenska, ale tiež v Trnave, Bratislave a okolí.

"V súčasnosti ponúkame zamestnanie všetkým pracovníkom poskytovateľov záchrannej služby, ktorí neuspeli vo výberových konaniach, alebo sa neprihlásili, napríklad Falck," doplnil Dobiáš. Poukázal na to, že medzi ich pracovníkmi sú nadštandardné osobnosti slovenského záchranárstva a slúžia trom univerzitám ako akreditovaná vzdelávacia základňa.