Je za novým maďarským hnutím Spolupatričnosť Oszkár Világi? Nie je to vylúčené
02 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Dnes v ranných hodinách obišla Slovensko správa, že bývalý europoslanec a niekdajší minister životného prostredia József Nagy nebude v budúcoročných parlamentných voľbách kandidovať za Most-Híd. K tejto informácii zároveň spravil menšie promo vznikajúcemu hnutiu Spolupatričnosť. Ako s tým ale súvisí Oszkár Világi?


Poďme poporiadku. O 7:00 vyšla na TASR agentúrna správa o vzniku spomínaného hnutia. Prvým "oznamovateľom" tohto politického zoskupenia bol Nagy, ktorý sa pravdepodobne objaví na poprednom mieste kandidátky hnutia.

"Hnutie Spolupatričnosť je mi zatiaľ sympatické, lebo nikoho nevylučuje zo spolupráce, nie je to formálna strana nejakého lídra a nemalo by byť závislé od sponzorov alebo zahraničných vlád," povedal pre TASR Nagy. Na svoju stranu sa snaží získať aj poslanca Národnej rady a predsedu strany Maďarské Fórum Zsolta Simona.

K téme čítajte viac:

Vzniká maďarské integračné hnutie Spolupatričnosť, je odpoveďou na nedohodu Most-Híd a SMK
02 | 09 | 2019 | Peter Králik/TASR


Pred druhou hodinou vyšla agentúrna správa s reakciou strany Most-Híd. "Napriek tomu, že prípravný výbor hnutia Spolupatričnosť v maďarskom jazyku nazval 'zjednotením', samotná iniciatíva vytvára priestor na ďalšie rozdrobenie maďarských voličov," reagoval Most-Híd na spomínané hnutie.

Most-Híd rešpektuje rozhodnutie Nagya nekandidovať za stranu vo voľbách
Strana Most-Híd rešpektuje rozhodnutie Józsefa Nagya nekandidovať za ňu v budúcoročných parlamentných voľbách. Uviedla to hovorkyňa Klára Debnár v reakcii pre TASR. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | TASR


Pred piatou hodinou poobede vyšla ďalšia agentúrna správa, ktorá už presnejšie predstavuje podobu a predstaviteľov vznikajúceho hnutia.

Agentúra informovala o tom, že na Slovensku vzniká nové maďarské hnutie s názvom Összefogás-Spolupatričnosť. Zakladajú ho aj dvaja členovia SMK - Edit Bauer a Örs Orosz.

"Maďarskí voliči chcú zmenu a spojenie maďarských síl, ktorú Most-Híd a SMK nevedeli priniesť. Preto sme v týchto dňoch začali so zbieraním podpisov pre registráciu hnutia Összefogás-Spolupatričnosť. Naším cieľom je zabezpečenie maďarského zastúpenia v parlamente a zmena vlády v prospech slušného Slovenska," uviedol pre TASR splnomocnenec prípravného výboru hnutia Szabolcs Mózes.

Zakladatelia tiež tvrdia, že za hnutím sú ľudia mladšej a strednej generácie, doposiaľ pôsobiaci prevažne v občianskej sfére.

AKTUALITA: Gál zrejme otočil, na Jankovskú má apelovať, aby sa vzdala funkcie
Zdá sa, že odchod štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej je už na spadnutie. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Skôr než "za hnutím" by sa ale patrilo zmeniť na "pred hnutím", keďže spomínaní ľudia "mladšej a strednej generácie" budú tvárou hnutia, nie tí, ktorí "ťahajú za nitky" z pozadia. Jediný človek, ktorý sa do tejto role (pomerne logicky) vynára, je Oszkar Világi, o ktorom sa hovorí, že je "šedou eminenciou" strany Most-Híd.

A prečo práve Világi? Ako už u neho býva zvykom, v kritických, resp. zlomových situáciach napíše stručný komentár pre Hospodárske noviny. Tí, ktorí ale vedia čítať medzi riadkami, si určite spomínajú, ako sa naraz Most hrnul do vlády s Ficom len deň po tom, ako sa objavil Világiho komentár "Mal by vyhrať program, nie len čísla", kde uviedol, že vtedajší stav spoločnosti "vyžaduje politické riešenie".

"Sme na rázcestí. Ak nechceme, aby Slovensko padlo do chaosu, každá zo štandardných strán musí vystúpiť zo svojej krabičky a zobrať na seba zodpovednosť za riešenie, ktoré zaručí Slovensku ekonomický rast, reformy v zdravotníctve a školstve, ďalej systémové riešenie sociálnych problémov a dôstojné európske predsedníctvo. Zodpovednosť voči Slovensku musí nútiť štandardné politické strany, aby prekročili svoj tieň," napísal vtedy Világi.

Most-Híd sa potápa, síce pomaly, ale isto. Čaká Bugára politický dôchodok po 27 rokoch v parlamente?
Volebné preferencie strany Most-Híd sa už dlhšiu dobu pohybujú pod hranicou piatich percent, no plán, ktorý by by ju vytiahol z tohto marazmu, je stále v nedohľadne. Zachráni Bélu Bugára spájanie s ďalšími maďarskými stranami, alebo je už finálne... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Pred pár dňami sa objavil jeho nový komentár s názvom "Juh". V princípe pravdivo skonštatoval to, že predošlé vlády na juh kašľali a nikdy sa o tento región nezaujímali. Dôkazom je podľa neho diaľnica, ktorá namiesto juhu vedie cez sever Slovenska. Na konci sa nám ale opäť objavuje "magická veta", ktorá zrejme rozvíri slovenské politické vody.

"Rozhodnutie Mosta o tom, že nepôjde do koalície s SMK svedčí o tom, že stratili kontakt s realitou. Strana nemôže vymeniť svojich voličov, ale voliči stranu áno," napísal na záver komentáru Világi. V tomto prípade ani netreba extra vedieť čítať medzi riadkami, verejnosti informáciu naservíroval priamo na striebornom podnose.

Örs Orosz, jeden zo zakladateľov hnutia Spolupatričnosť, tento komentár zdieľal na svojej facebookovej stránke. Je to len "náhoda" zhody názorov, alebo je za tým niečo viac? To ukáže až čas.

CHARAKTER DÁME PREČ: Bugár takmer rok a pól klamal o stretnutí s Kočnerom. Najvyšší čas baliť kufre!
Aktuality.sk dnes ráno zverejnili nové informácie z komunikácie Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej, ktoré sa týkajú predsedu koaličnej strany Most-Híd Bélu Bugára. Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Peter Bachan