PS/Spolu navrhuje zmeny vo fungovaní prokuratúry a chce zamedziť oligarchii
28 | 08 | 2019 I TASR

Koalícia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS) a Spolu navrhuje niekoľko opatrení, ktorými chce "očistiť" prokuratúru, políciu a súdnictvo.


Generálny a špeciálny prokurátor, ako aj policajný prezident by sa podľa predstaviteľov koalície strán mali vyberať novým spôsobom. Chcú tiež presadiť zmeny v ekonomickej sfére a zamedziť tak ďalšiemu vzniku oligarchie. Vymeniť by sa podľa PS/Spolu mala celá generácia politikov, aby na Slovensku vládla spravodlivosť.

"Chceme zásadne zmeniť proces výberu kandidátov na generálneho a špeciálneho prokurátora, aby sa vyberali veľmi tvrdým predvýberom, aby ich mohli navrhovať aj iní ľudia ako poslanci, a zároveň by museli prechádzať vypočutím," povedal na stredajšej tlačovej konferencii predseda Spolu Miroslav Beblavý. Predstavitelia koalície strán nesúhlasia ani so súčasným spôsobom výberu policajného prezidenta.

PELLEGRINI OTOČIL: Voči Jankovskej je po novom pripravený vyvodiť personálne dôsledky
Spravodlivosť nemôže vládnuť na ulici ani v médiách. V súvislosti s prípadom štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej to v utorok vyhlásil premiér Peter Pellegrini. Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | TASR


Prokuratúra je podľa Beblavého postavená monokraticky, PS/Spolu navrhuje, aby boli prokurátori vo funkcii najviac dve funkčné obdobia a zároveň aby prokurátorov chránila rada prokurátorov. Presadzuje tiež zriadenie nezávislej generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov.

Koalícia strán chce tiež zamedziť vplyvu a ďalšiemu vzniku oligarchie. "Navrhujeme v rámci ochrany Slovenska tri opatrenia: zákaz krížového vlastníctva v citlivých oblastiach, najmä v oblasti médií a zdravotníctva, tiež zásadné posilnenie fungovania Protimonopolného úradu SR a Úradu pre verejné obstarávanie. Chceme tiež zmeniť systém rozdeľovania eurofondov tak, aby išli finančné zdroje skutočným malým a stredným podnikateľom," uzavrel Beblavý.