Kováč mladší ako "nový" veľvyslanec? Jeho minulosť vrhá tiene podozrenia
28 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Zuzana Čaputová dnes odovzdala poverovacie listiny novým veľvyslancom, ktorí budú pôsobiť v Argentíne, Spojených arabských emirátoch a Izraeli. Jedným z nich je aj Michal Kováč ml., ktorý sa ale spája s nejednou kauzou.


K téme čítajte viac:

Prezidentka vymenovala veľvyslancov pre Argentínu, SAE a Izrael
Slovensko má nových veľvyslancov v Argentíne, Spojených arabských emirátoch a Izraeli. Poverovacie listiny im v stredu odovzdala prezidentka Zuzana Čaputová. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | TASR


Ako prvá sa s Michalom Kováčom ml. spája kauza Technopol, v ktorej figuroval spolu s Mariánom Kočnerom.

V Nemecku odsúdený P. Krylov tvrdí, že M. Kováč ml. ho nahováral, aby zorganizoval podvod voči Technopolu cez firmu Introcommerce. V decembri 1995 major Valenčík obvinil M. Kováča ml. z navádzania na spáchanie trestného činu podvodu,“ napísal v roku 1996 v denníku SME Peter Tóth.

Kováč ml. čelil od decembra 1995 na Slovensku trestnému stíhaniu pre navádzanie na podvod. V júni 1996 sa vybral do Nemecka vypovedať, ale na hraničnom priechode s Rakúskom ho policajti zastavili a ako stíhanej osobe mu odobrali pas. Jeho otec, vtedajší prezident Slovenskej republiky Michal Kováč st., mu 12. decembra 1997 udelil prezidentskú milosť, ktorou sa všetky stíhania voči jeho synovi Kováčovi ml. na Slovensku zastavili. Vo februári 1998 mu pas vrátili.

Mníchovský krajinský súd nakoniec po šiestich rokoch zastavil konanie voči Michalovi Kováčovi ml., lebo dospel k záveru, že nemožno očakávať jeho odsúdenie.

V čase zrušenia Mečiarových amnestii, teda na jar 2017, pôsobil Michal Kováč ml. na diplomatickej misii na Taiwane. Aj tu sa s ním spája kauza, ktorú v roku 2015 podrobne zmapovali Hospodárske noviny.

V skratke ide o to, že Michal Kováč ml. umelo zvyšoval dôveryhodnosť skupiny Chirana Group, ktorá vydávala fiktívne informácie, na základe čoho rástla jej hodnota. Jednalo sa o podvod, ktorý prevyšoval 30 miliónov EUR.

V tejto súvislosti je nutné spomenúť, že pri jednej z posledných ciest predsedu Národnej rady Andreja Danka, sa tento chválil otvorením "podniku so zástupcami slovenskej Chirany v Moskve, kde dostali osobitné daňové úľavy a stimuly“. Či sa zopakuje Taiwanský scenár, sa teraz potvrdiť nedá.

Dankova myseľ sa stáva čudným panoptikom: Dnes rozkázal postaviť 30-metrový stožiar pred parlament!
Plus JEDEN DEŇ priniesol prvú časť dvojdielneho rozhovoru s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom. Aby toho však nebolo málo, pred parlament dá postaviť tridsaťmetrový stožiar, informuje SME. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Pri Kováčovi ml. sa teda jasne natíska otázka, prečo bol vôbec poslaný ako veľvyslanec do Spojených arabských emirátov. Zdá sa byť nepravdepodobné, že by prezidentka Čaputová o týchto informáciach nevedela, sú verejne dostupné na internete a k tomu rýchlo dohľadateľné. V tomto prípade jej však už nevadí, že Michal Kováč ml. bol priamo spoločníkom s Mariánom Kočnerom. Opäť raz dvojitý meter pod rúškou spravodlivosti: "Padni, komu padni." len nie našim.

Možno je v tom záujem niekoho iného. Niekoho, komu vyhovuje kádrovať všetkých, ktorí sa dajú spojiť s Mariánom Kočnerom, len nie tých, ktorých sa to týkať nemá. Odpovede sa určite dočkáme v nasledujúcich týždňoch.