Pentagon tvrdí, že Čína „šikanuje“ Vietnam a porušuje tým medzinárodné pravidlá
27 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Pentagon obvinil Čínu zo zasahovania do vietnamského prieskumu ložísk ropy a zemného plynu v Juhočínskom mori s tým, že takéto „šikanovanie“ porušuje medzinárodné pravidlá a normy v indicko-tichomorskom regióne.


Americké ministerstvo obrany v pondelok vyhlásilo, že je „veľmi znepokojené“ čínskymi aktivitami, aj keď bližšie podrobnosti nepreukázali. Obvinili Peking z porušenia prísľubu ministra obrany Wei Fengheho, „budeme sa držať sa cesty mierového rozvoja“.

Čína týmto „nezíska dôveru svojich susedov a ani rešpekt medzinárodného spoločenstva,“ ďalej uviedol Pentagon.

USA vnímajú tento región ako „slobodné a otvorené“ miesto, kde „sú všetky národy v bezpečí a môžu pokračovať v hospodárskom raste v súlade s prijatými medzinárodnými pravidlami a normami,“ uzavrel Pentagon.

Čína a USA sú v rozpore s pekinskými nárokmi na niekoľko ostrovov a útesov v Juhočínskom mori. Washington má značnú vojenskú prítomnosť v Japonsku, Južnej Kórei a na Filipínach, pričom minulý rok premenoval svoje tichomorské velenie (USPACOM) na „Indo-tichomorské“, v snahe podmaniť si Indiu.

Izrael za jeden víkend poslal útočné drony do troch rôznych štátov. Libanon, Irak a Irán sľúbili ničivú odvetu ak to bude pokračovať
Libanon, Irak a Irán vyhlásili po tomto víkende izraelskú agresiu za vojnový útok, pričom tieto štáty sľubujú ničivé odvetné opatrenia, ak budú útoky zo strany Izraelu aj naďalej pokračovať. Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | Marek Molnár