ČAPUTOVÁ REAGUJE NA KOČNEROVU KOMUNIKÁCIU: Spravodlivosť bola tovarom, ktorý sa dal kúpiť
26 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej sa priamo týkal aj štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorej vo štvrtok polícia zabavila mobilný telefón v súvislosti s vyšetrovaním korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa.


K téme Monika Jankovská čítajte viac:

AKTUALIZOVANÉ: Polícia pri zásahu zabavila telefóny Moniky Jankovskej a ďalších sudcov v Bratislave
TV JOJ píše, že polícia dnes mala vykonať zaisťovacie úkony u štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej a sudcov okresných a krajských súdov v Bratislave. Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Čaputová vo svojom prejave uviedla, že si uvedomuje znepokojenie, ktoré so sebou priniesli informácie o komunikácii Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej.

"Obraz doby, ktorú sme žili, a ktorú stále žijeme, nás v posledných dňoch stále viac šokuje. Hovorí o tom, že spravodlivosť na Slovensku bola tovarom a že istí ľudia si ju dokázali pre seba kúpiť. Že niektorí ľudia z inštitúcií, ktoré nás majú chrániť, z polície, prokuratúry, súdov, chránili ich. Časť ľudí s nimi kolaborovala, slúžila zločinu, a časť ľudí tento stav tolerovala. Oboje je neprípustné," vyhlásila Čaputová.

Prezidentka vo svojom prejave pritvrdila, čo doteraz nebolo bežnou vecou.

"V čase, keď si mocní dohadovali mobilom svoje kšefty, v tom istom čase ste na svoju spravodlivosť čakali vy, bežní ľudia. Namiesto toho sa tu niekto cynicky pokúsil vytvoriť štát v štáte a ovládnuť ho pre seba a svojich ľudí. Toto si nikto z vás nezaslúži. Nikto z vás. Toto sa musí skončiť a nikdy sa to nesmie zopakovať."

Niekomu sa môže zdať, že týmto prejavom pripomína štýl bývalého prezidenta Andreja Kisku. Jej rozhorčenie je ale na mieste - prípad takéhoto rangu na Slovensku nemá obdoby.

Čaputová ďalej povedala, že dôveruje práci vyšetrovateľov a prokurátorov, za ich prácu sa im poďakovala. Podľa nej je teraz potrebné, "aby nás všetkých spájal jeden cieľ a nerozdeľovali nás konflikty".

Vo svojom prejave tiež spomenula tých, ktorí celý prípad zľahčujú a bagatelizujú. Očividne tým myslela niektorých predstaviteľov vládnej strany Smer. "Buďme ostražití pred znecitlivením. Buďme pozorní, keď počujeme hlasy, ktoré zverejnené správy bagatelizujú s tým, že ich autori sedia vo väzení a nemajú už žiadny spoločenský ani politický vplyv," pokračuje Čaputová.

Pomyselnú facku uštedrila aj štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej, ktorá včera zverejnila vyjadrenie k medializovaným informáciám o jej komunikácii s Kočnerom. Čítajte viac:

Jankovská podáva na Matoviča trestné oznámenie. Podľa nej ide o "klebety"
Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská na svojom Facebooku reaguje na vyhlásenia Igora Matoviča. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | Peter Bachan


"V tejto súvislosti považujem za dôležitú najmä výzvu dozorujúcich prokurátorov predstaviteľom tých štátnych inštitúcií, ktorí majú informácie o spomínaných skutočnostiach (lebo sami sú v správach spomínaní), aby sa prihlásili a vypovedali pred vyšetrovacími orgánmi. Bude to pre našu spoločnosť prospešnejšie ako kolektívne v médiách sledovať ich neskoršie výhovorky a vyviňovanie sa," vraví Čaputová.

Podľa prezidentky je "neobhájiteľné", aby Jankovská aj naďalej zotrvávala "v jednej z najvyšších pozícií na ministerstve spravodlivosti". V tejto súvislosti tiež spomenula, že dôvera Slovákov v súdnictvo je jednou z najnižších z krajín EÚ. "Justícia potrebuje očistu od tých, ktorí zlyhali," doplnila.

V tejto súvislosti sa ale črtá ešte jeden adept, ktorý zapadá do tejto kategórie - bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ktorého aktivity (nielen) na Facebooku pobúrili verejnosť. Gašpar najnovšie ohlásil aj sériu videí a statusov, ktoré bude uverejňovať na svojej facebookovej stránke pod názvom "OKLAMANÍ".

V závere sa venovala aj informáciám o lustrácii novinárov a prokurátorov. Podľa nej je potrebné dôveryhodne vysvetliť, prečo a z koho iniciatívy boli lustrovaní. "Zostavovanie pavúkov s citlivými informáciami o príbuzných totiž pôsobí ako zastrašovanie a nápadne pripomína praktiky minulosti," dodala Čaputová.

MATOVIČ O JANKOVSKEJ: Je to "špina", ktorá na ministerstve nemá čo robiť. S kauzou spojil aj Flašíka
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič na dnešnej tlačovej konferencii pred ministerstvom spravodlivosti opäť vyzval ministra spravodlivosti Gábora Gála a premiéra Petra Pellegriniho, nech konajú v prípade štátnej tajomníčky Moniky... Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Peter Bachan