ŠOK: V indonézskej provincii Západná Papua ušlo počas nepokojov 258 väzňov
20 | 08 | 2019 I TASR

Indonézske úrady pátrajú po viac než 250 väzňoch, ktorí v pondelok počas násilných nepokojov utiekli z väznice vo východnej provincii Západná Papua. Informovali o tom v utorok miestni predstavitelia, píše agentúra AFP.


Po tom, ako demonštranti zapálili väznicu v meste Sorong, z jej ciel ušlo 258 z celkových 500 väzňov. Naspäť sa vrátili len piati z nich, uviedla hovorkyňa miestneho ministerstva spravodlivosti Marlien Landeová. Dodala, že niekoľko zamestnancov väznice bolo zranených, keď do nich väzni pri úteku hádzali kamene.

V meste Sorong v utorok demonštrovalo približne 500 ľudí a polícia na rozohnanie davu nasadila vodné delá a slzotvorný plyn.

Nepokoje v provincii Západná Papua vypukli v pondelok v súvislosti s tvrdeniami o rasizme voči papuánskym študentom. Demonštranti v hlavnom meste Manokwari podpálili budovu regionálneho parlamentu.

Posledná vlna hnevu pramení z incidentu, ktorý sa stal počas uplynulého víkendu v meste Surabaja v provincii Východná Jáva. Polícia tam zatkla 43 študentov po tom, ako sa objavili správy, že pred ich budovou sa počas osláv Dňa nezávislosti našla poškodená indonézska zástava.

Územie, ktoré dnes zahŕňa provincie Papua a Západná Papua, sa v 60. rokoch 20. storočia stalo za sporných podmienok súčasťou Indonézie. Táto bývalá holandská kolónia sa vyhlásila za nezávislú v roku 1961, ale jej väčší západný sused nad ňou neskôr prevzal kontrolu.

FAKTY NIEKTORÝM MÉDIÁM NESEDIA: Kotlebove prepojenie s Cuperom a Kočnerom je vecne nezmysel!
Včera Aktuality.sk a Denník N zverejnili ďalšiu časť komunikácie Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej, kde mali spolu komunikovať o tom, ako má ĽSNS v prípade hroziaceho pádu vlády podržať Smer a expremiéra Roberta Fica. V tejto rovine ale niečo... Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | Peter Bachan