Trump hovoril s bezpečnostnými činiteľmi o mierovej dohode s Talibanom
17 | 08 | 2019 I TASR

Biely dom ohlásil v piatok pokrok pri prípravách na mierovú dohodu s militantným hnutím Taliban v Afganistane. Podľa jeho vyhlásenia prebehli rozhovory amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho poprednými poradcami o tejto veci "veľmi dobre", informovala v sobotu agentúra AFP.


Trump sa vo svojom golfovom klube v Bedminsteri v štáte New Jersey stretol s poradcami pre otázky národnej bezpečnosti vrátane ministra obrany Marka Espera, ministra zahraničných vecí Mikea Pompea a predsedu Zboru náčelníkov ozbrojených síl USA Joseph Dunford.

Prítomný bol aj poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton a osobitný vyslanec USA pre rozhovory s Talibanom Zalmay Khalilzad, vyplýva z oznámenia Bieleho domu.

"Diskusie sa sústredili na naše pokračujúce rokovania a eventuálnu dohodu o mieri a zmierení s Talibanom a vládou Afganistanu. Stretnutie prebehlo veľmi dobre a rokovania pokračujú," uviedol hovorca Bieleho domu Hogan Gidley.

Trump na Twitteri dodal: "Práve sme ukončili veľmi dobré stretnutie o Afganistane. Mnohí z opačnej strany tejto 19-ročnej vojny i my chceme dosiahnuť dohodu - ak to bude možné!"

Očakávania v súvislosti s takouto dohodou rastú, píše AFP. Spojené štáty by v rámci nej začali sťahovať z Afganistanu tisíce svojich vojakov po takmer dvoch desaťročiach vojny. Taliban by výmenou poskytol rôzne bezpečnostné záruky vrátane toho, že neposkytne v stredoázijskej krajine znova útočisko džihádistom.

Washington sa usiluje ukončiť svoje vojenské pôsobenie v Afganistane, kde už vynaložil viac než bilión dolárov. Trump od nástupu do úradu prezidenta opakovane povedal, že chce stiahnuť amerických vojakov z tejto krajiny.

Samotná dohoda USA a Talibanu by neukončila afganskú vojnu, keďže vzbúrenci by sa ešte museli dohodnúť so Spojenými štátmi podporovanou vládou v Kábule, s ktorou dlhodobo odmietajú rokovať.

YouTube zmazal kompletný archív českého Svobodného vysílače
Svobodný vysílač sa vezie na proruskej a protizápadnej vlne a pravidelne zverejňuje zmanipulované informácie. Cez YouTube to už zrejme robiť nebude. Čítať ďalej
17 | 08 | 2019 | Roman Suchý/SITA