Komentár Martina Ondráša: Africký mor ošípaných (AMO) a naša bezradná ministerka Matečná
16 | 08 | 2019 I Martin Ondráš

Už viac ako 5 dni bubnujem na poplach. AMO je obrovský problém. Podstatne viac dokáže zdecimovať naše hospodárstvo ako oriešky po dobe trvanlivosti v nejakom obchode. Každá kríza vyžaduje krízovo zdatného manažéra. Musí dokázať prijať rozhodnutia a následne tvrdo vyžadovať ich plnenie. Každá kríza má rovnaký scénar. Prvý bod je jej prepuknutie. Stalo sa, AMO máme na našom území. Ako druhý bod musí nasledovať rýchla a hĺbková analýza a identifikovanie rizík. Toto ale našej ministerke nič nehovorí. AMO nie je pre nás neznáma choroba, už sme mali tú česť a vieme čo treba robiť. Tak prečo to nerobíme? Miera rizika? Vysoká. Mortalita, alebo úhyn na úrovni od 90-100%. Cena? Vysoká – utratenie všetkých vnímavých zvierat v bezpečnej oblasti okolo výskytu nákazy, bez ohľadu na to či sa nákaza následne potvrdí, alebo nie. Tretí bod predstavuje prijatie súboru opatrení na elimináciu dopadov. V tomto bode je už pani ministerka mimo. Úplne. Len pre predstavu, na obrázku vidíte postupnosť šírenia nákazy. Červené číslovania predstavujú potvrdenú nákazu doma chovaných ošípaných, modré diviačej zveri.


Čierny kruh znamená potenciál šírenia nákazy a ohraničenie prvého pásma v ktorom treba prijať zásadné opatrenia.


To, že AMO vypuklo v okolitých krajinách skutočne nie je možné pripisovať našej ministerke. Boli by sme nespravodliví. Všetko ostatné už áno. Naša pani ministerka totiž od januára 2019 disponuje informáciou, že 1 km od našich hraníc s HU existuje potvrdený výskyt AMO. Ak je základné pásmo priameho ohrozenia 10 km kružnica od potvrdeného výskytu a posledný potvrdený výskyt je 1 km od našich hraníc, už školáčik na prvom stupni ZŠ by vedel vypočítať, že 9 km polomeru tej kružnice, ktorej obsah pokrýva náše územie je v priamom ohrození. A ako vždy, nakoniec to tak aj bude. Prvý a druhý výskyt je v rádiuse 7 km od hraníc a 8 km od potvrdeného výskytu AMO v HU. Tretí a štvrtý potvrdený výskyt nám naznačuje, ktorým smerom sa vírus šíri. Výskyt pozitívneho diviaka je iba jeden, ťažko sa z neho určuje či sa jedná o smer migrácie diviakov z HU, alebo nie. Prečo sme od januára 2019 do prepuknutia nákazy na našom území nič nerobili? To už dnes nikto nezodpovie. Je to spojené s absolútnou neschopnosťou ministerky riešiť akúkoľvek krízu. O tom sme sa už mohli nie raz presvedčiť. Kauza PL hov.mäsa – žiadne riešenie, kauza CZ bravčového mäsa – žiadne riešenie, kauza CZ hydiny – žiadne riešenie. Načo aj. V tomto bode je ale nutné povedať, že šírenie nákazy AMO je viac menej založené na migrácii diviakov, ale hlavne na prenose nákazy ľudským faktorom. Ktokoľvek a čokoľvek príde do styku s vírusom, predstavuje priamu hrozbu jeho ďalšieho šírenia. Či už sa jedná o ošatenie, krmivá, podstielku, tepelne neopracované výrobky alebo až po genetický materiál ako spermu kancov, či malé odstavčatá. A ak to viem ja, mala by to vedieť asi aj naša pani ministerka.


No a ak to nevie, nech sa opýta. Poradcov má dosť. Riešenie je jedno jediné a ja skutočne nevychádzam z údivu, prečo ministerka nekoná. V čiernej kružnici na obrázku eliminovať stavy vnímavých zvierat na 0. Diviaky aj ošípané. Tým sa zabezpečí, že sa vírus nebude šíriť po línii vnímavej zvery. Nehrať sa na registrované chovy a tie neregistrované. Bolo potrebné, aby sa vykonala fyzická kontrola uzémia ohraničeného čiernou kružnicou. Neexistuje, aby sa na území nachádzala čo i len jedna ošípaná o ktorej nevieme. Spolupráca samosprávy, polície, veteriny. To ale nestačí. Mal nasledovať striktný ZÁKAZ pohybu dnu a von akéhokoľvek tovaru či materiálu z územia opísaného čiernou kružnicou na iné územie SR. HU malo mať od nás už pol roka STOP a mal platiť úradný zákaz dovozu všetkého, čo predstavuje riziko šírenia nákazy. Včera pani ministerka prvý krát priznala, že vývoj je dramatický. Súhlasím. Prečo ale začala vyzývať obyvateľov aby niečo nerobili? Jej úloha nie je poradná. Aký má význam vyzývať na nejakej tlačovej besede k tomu, aby ľudia nenakupovali odstavčatá z nejasného zdroja? Opäť preukázala, ako veľmi nerozumie kde je sever. Tu mal totiž už dávno platiť ZÁKAZ vydaný ministerstvom. Tu už pol roka malo platiť MIMORIADNE OPATRENIE, ktoré jasne popíše čo je a čo nie je možné robiť. Vyzývať môžem akurát ja pani ministerku. Tak ju VYZÝVAM ! Konajte svoju povinnosť a chráňte vnútorný trh Slovenska. Prikážte hĺbkovú kontrolu existencie vnímavých zvierat v dotknutej oblasti, prikážte utratenie diviakov a ošípaných v zóne nebezpečenstva. Vydajte mimoriadne opatrenie v ktorom zakážete všetky činnosti, ktoré môžu predstavovať šírenie nákazy a hlavne, konajte dnes. Nie zajtra, nie o týždeň. Potom totiž môže byť neskoro a správne ste na tlačovej besede podotkla, že výsledok nezvládnutia tejto krízy môže byť stav diviačej zveri 0 ks a stav ošípaných na Slovensku 0 ks.