Samovražedný útok dronov, odrazený ruskou leteckou základňou Khmeimim v Sýrii
12 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

V nedeľu bolo na ruskej leteckej základni Khmeimim v Sýrii zostrelených šesť samovražedných dronov, uviedlo to ruské ministerstvo obrany. Vzdušná obrana zničila UAV (označenie pre dron - UAV - Unmanned Aerial Vehicle - pozn. red.) v „bezpečnej vzdialenosti“ a základni nespôsobili žiadne škody.





Militanti sa opakovane snažili zasiahnuť ruskú základňu v sýrskej provincii Latakia. Ešte 5. augusta vypálili militanti útočné rakety v snahe zasiahnuť základňu. Žiadna zo striel nedokázala zasiahnuť určený cieľ, keď všetky explodovali ešte vo vzduchu. Pri incidente však zomreli dvaja civilisti v neďalekej dedine a štyria ďalší boli zranení.

Sýria: Útok ruských vzdušných síl si vyžiadal 16 obetí a 35 zranených
Šestnásť civilistov prišlo o život a najmenej 35 ďalších utrpelo zranenia pri útoku ruských vzdušných síl, ktorý zasiahol v pondelok trhovisko v centre mesta Maarrat an-Numán v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR


Začiatkom tohto týždňa sa extrémisti snažili základňu obsadiť, ale zariadenie zostalo nedotknuté, zatiaľ čo pri útoku zostali zranení ďalší štyria civilisti.

Útoky na základňu sa pravidelne prekrývajú s útokmi militantov v provincii Idlib, kde veľkú časť územia stále kontrolujú radikálni islamisti, ako je teroristická skupina hnutia Ashat-Šam Hayat Tahrir (predtým známa ako front Al-Nusra, pridružená skupina Al-Káidy). Počas jednej z ofenzívy ešte koncom mája tohto roku bolo na základňu vystrelených celkom 17 rakiet, ktoré boli všetky zneškodnené ešte pred zásahom svojho cieľa.

Na základňu Khmeimim sa v posledných rokoch počas mnohých útokov zameriavali aj drony. V roku 2018 zariadenie zaznamenalo najmenej sedem takýchto útokov od mája do augusta, pričom niektoré z nich sa odohrali v rozsahu menej ako 24 hodín od seba.

Rusko vyslalo špeciálne jednotky aby pomohli sýrskej armáde v boji o Idlib
Rusko vyslalo špeciálne jednotky, aby pomohli sýrskej armáde v dosiaľ neúspešnej ofenzíve v provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou povstalcov proti režimu prezidenta Bašára Asada. S odvolaním sa na vyššieho veliteľa rebelov o tom dnes... Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Ján Prokop