Separatisti po ovládnuti Adenu v Jemene súhlasili s prímerím, ktoré požaduje Rijád
11 | 08 | 2019 I TASR

Jemenskí separatisti súhlasili v nedeľu s prímerím v meste Aden na juhu krajiny, ktoré v sobotu po niekoľkých dňoch ťažkých bojov fakticky ovládli. Informovala o tom agentúra Reuters.ňSeparatisti zverejnili vyhlásenie o tom, že budú dodržiavať prímerie, na ktoré vyzvala Saudskou Arábiou vedená koalícia bojujúca proti povstalcom v Jemene.


Aden je dočasným sídlom medzinárodne uznanej jemenskej vlády. Počas štyroch dní bojov tam zahynulo vyše 70 ľudí, medzi ktorými boli aj civilisti. Tamojší prezidentský palác však separatisti, podporovaní Spojenými arabskými emirátmi (SAE), už obsadili bez odporu.

"Prevzali sme kontrolu nad palácom Maašik, ktorú nám bez boja odovzdali príslušníci prezidentskej stráže," uviedol v sobotu pre agentúru AFP hovorca jemenských separatistických milícií, brigád al-Hizám. Pravdivosť správy potvrdili aj očití svedkovia.

Rosatom zverejnil podrobnosti o tragickom výbuchu jadrového motora v Archangeľsku
Výbuch tajného raketového motora, poháňaného nukleárnymi izotopmi bol taký silný, že rozbil zariadenie na malé kúsky a odhodil pracovníkov z morskej plošiny do mora, uviedla ruská jadrová agentúra Rosatom. Záchranné akcie a vyhľadávanie chýbajúcich... Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Boje v Adene vypukli v stredu 7. augusta po tom, ako jeden zo separatistických politických vodcov vyzval na zvrhnutie vlády medzinárodne uznaného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Ten sa zdržiava v susednej Saudskej Arábii už od roku 2014, keď hlavné mesto krajiny Saná obsadili šiitskí povstalci.

V jemenskej občianskej vojne bojujú Iránom podporovaní šiitskí povstalci - húsíovia - proti vojenskej koalícii vedenej Saudskou Arábiou.

Táto protipovstalecká koalícia stojí za prezidentom Hádím, avšak jeden z jej členov, Spojené arabské emiráty, zároveň poskytuje podporu a výcvik separatistom usilujúcim sa o nezávislosť južného Jemenu. Hádího vláda označila obsadenie Adenu separatistami za "prevrat" a zo zodpovednosti obvinila aj SAE.

Samotná koalícia v sobotu neskoro večer pohrozila vojenským zásahom zameraným na zastavenie bojov v Adene, pričom nariadila separatistom, aby sa stiahli z vládnych základní, ktoré obsadili. Rijád súčasne vyzval na mimoriadny summit koalície s cieľom obnoviť poriadok.