Komentár Petra Sokola: Nekŕmte nás odpadom, na naše zdravie pokuty stačiť nebudú!
11 | 08 | 2019 I Peter Sokol

Máločo ma tak dokáže zhnusiť, ako zámerné klamanie spotrebiteľa o hygiene, obzvlášť na potravinách, pripravenom jedle a podobne. Nikto si nezaslúži, aby bol pri kúpe potravín vedome klamaný, pričom predajca ešte aj riskuje vážne zdravotné problémy u kupujúceho. Ak si myslíte, že sa vás/nás to netýka, tak ste na omyle.


A dnes už aj vieme, koľkých prevádzok sa takáto hnusná snaha predať za každú cenu týka. Veterinárni a potravinoví inšpektori ministerstva pôdohospodárstva vykonali v prvom polroku tohto roka 30 tisíc kontrol. A chcete vedieť výsledok? Naozaj?

Kontaminované potraviny, nečitateľné či nesprávne označenia, potraviny po uplynutí dátumu spotreby a minimálnej trvanlivosti, nedodržiavanie predpísaných teplôt, nevyhovujúce laboratórne analýzy či klamlivo označený tovar.

Kontrolované boli prevádzky na všetkých stupňoch potravinového reťazca od primárnych producentov, baliarní, distribútorov, veľkoobchodných skladov, hypermarketov, supermarketov a aj malých predajní, až po internetový predaj.

A aby toho nebolo málo, ďalšie problémy sa týkali aj zlej hygieny – strojov, pracovných pomôcok, skladových priestorov, predajných priestorov a aj zlej osobnej hygieny pracovníkov. Nedostatky objavila v 1 906 prípadoch (z toho vyše sto pokút bolo v hypermarketoch...), čo predstavuje 6,4 percenta problémových prevádzok. Inšpektori rozdali 1 138 blokových pokút v celkovej výške 28 202 eur.

Neodpustím si (ne) konkrétnosť.

Miliónovú pokutu má na krku napríklad obchodný reťazec Billa. Opakovane mali ďalej spracovávať staré mäso po dátume spotreby. Grilované ho ponúkali na ďalší predaj zákazníkom! Staré mäso predávali na teplom pulte ako "grilované"

A stanovisko Billy?

„Spoločnosť Billa dôsledne dbá na dodržiavanie všetkých predpisov a nariadení súvisiacich s predajom potravín.“

Pokutu reťazec zatiaľ neplánuje platiť. Šesť percent prípadov s porušením noriem: je to veľa alebo málo? Dá sa to „veľa“ merať? A keď sa to týka nás, našich detí? Nejaká tá salmonelóza, či iné nepríjemnosti? Vtedy by boli aj dve percentá neodpustiteľné peklo...

Tieto kontroly sa dejú pravidelne. Pozreli ste si niekedy, či problémy mal aj ten váš obchod či reštaurácia?

Dávajte si pozor na svoje zdravie!

(Autor je I.podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE)