Rusko vyvíja samovražedný satelit na vyriešenie narastajúceho problému „vesmírneho odpadu“
10 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruská kozmická agentúra Roscosmos vynašla satelit so schopnosťou samozničenia v momente ukončenia svojej životnosti a ponúka riešenie jedného z najzávažnejších problémov vesmírnych trosiek.





Materiály použité vo vyvíjanom satelite sa dokážu doslova „odpariť“, keď už prestane byť zariadenie užitočné. Tým by sa zabránilo zvyšovaniu objemu vyradených umelých objektov, ktoré obiehajú okolo Zeme aj po skončení svojej životnosti.



Patent podaný Federálnou službou pre duševné vlastníctvo (Rospatent) prináša prevratné riešenie použitia materiálov z ktorých by boli satelity zostavované. Patentované materiály majú schopnosť vo vesmíre sublimovať, čo znamená, že by sa priamo "vyparili". Sublimácia je proces pri ktorom pevné látky prechádzajú priamo z tuhého skupenstva do plynného bez toho, aby sa stali najskôr tekutinou.

Rusko plánuje budovať základňu na Mesiaci z „miestnych zdrojov“
Budúca ruská základňa na Mesiaci bude fungovať na „lokálnych zdrojoch“ a bude obsahovať 3D tlačiarne, ktoré umožnia postaviť veľké stavby pre kozmické posádky. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Táto šikovná konštrukcia by tak satelitom umožnila samočinne sa rozložiť vo vesmíre, keď na to dostanú signál zo Zeme.

Riešenie problému vesmírneho odpadu trosiek vyradených a nefunkčných satelitov už dlho zamestnáva mysle vedcov a technikov na celom svete. V roku 2016 odborníci spoločnosti Roscosmos dospeli k záveru, že ak sa problém nevyrieši, prieskum vesmíru by sa mohol čoskoro už úplne zastaviť, pretože všetky obežné dráhy v blízkosti Zeme by boli definitívne upchaté troskami nefunkčnej techniky.



Podľa úradu Európskej vesmírnej agentúry (Space Space Debris Office) v súčasnosti obieha okolo Zeme viac ako 8 400 ton kozmického odpadu. Zatiaľ čo niektoré z nich sa pripisujú fungujúcim kozmickým lodiam, veľká väčšina je strata z tisícok odpálení a nasadení, ako aj z výbuchov a zrážok.