Lídri cyperských Grékov a Turkov spolu opäť rokovali, stretnú sa so šéfom OSN
09 | 08 | 2019 I TASR

Najvyšší predstavitelia cyperských Grékov a Turkov sa zišli v piatok v Nikózii v snahe oživiť viaznuce rokovania o znovuzjednotení ostrova. Ďalší postup sú pripravení vytýčiť v septembri na stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v New Yorku, oznámil hovorca misie OSN na Cypre, ktorého vyjadrenie priniesli tlačové agentúry DPA a AP.


Piatkové "súkromné" rokovanie gréckocyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa s jeho náprotivkom z medzinárodne neuznanej republiky cyperských Turkov Mustafom Akincim zhodnotil hovorca ako "úprimné a konštruktívne". Predstavitelia sa spolu rozprávali necelé štyri hodiny v zóne pod ochranou OSN.

Okrem stretnutia s Guterresom sa Anastasiadis a Akinci dohodli aj na pokračovaní diskusií s osobitnou splnomocnenkyňou OSN pre Cyprus Jane Hollovou-Luteovou s cieľom pripraviť rámec pre "štruktúrované a na výsledok orientované" vyjednávanie. To by malo viesť k mierovej dohode "s vedomím naliehavosti".

Cyprus bol rozdelený v roku 1974 po tureckej invázii, ktorú spustil prevrat na Cypre. Niekoľko mierových snáh o znovuzjednotenie ostrova zlyhalo. Posledné kolo rozhovorov sa skončilo v júli 2017.

Krajina vstúpila do Európskej únie v roku 2004, zákony Únie však platia len v južnej časti ostrova, ktorú má pod kontrolou medzinárodne uznaná vláda. Tzv. Severocyperskú tureckú republiku, ktorá sa rozprestiera v severnej časti ostrova, uznáva len Ankara.

Ruská vláda obvinila USA z podpory protestov v Moskve, dokonca si predvolala amerického diplomata
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že v súvislosti s nedávnymi opozičnými protestmi v Moskve si predvolalo zástupcu tamojšieho veľvyslanectva Spojených štátov, ktoré údajne nabádalo k účasti na týchto zhromaždeniach.... Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | TASR