TRAGÉDIA: Krvavá prestrelka v sídle exprezidenta Kirgizsku si vypýtala život policajta (VIDEO)
08 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Pri stredajšej razií policajného komanda v sídle exprezidenta Kirgizsku došlo k prestrelke s jeho stúpencami. Štvrtkové správy prehlásili, že sa razií nepodarilo zatknúť bývalého prezidenta Atambajeva. Naopak stúpenci exprezidenta zatkli šesť členov zásahového tímu. Niekoľko z nich utrpelo zranenia, pričom jeden z policajtov zraneniam podľahol.


Stúpenci bývalého kirgizského prezidenta Almazbeka Atambajeva, ktorí už odrazili dva pokusy policajného komanda, aj naďalej zadržiavajú šesť zajatých príslušníkov špeciálnych síl v obave z ďalšieho pokusu o Atambajevovo zatknutie.

Úrady v stredu vyhlásili, že exprezidenta zadržali, ale viac než tisícka jeho prívržencov ho zrejme zachránila. Pri pokuse o zatknutie bol jeden policajt zabitý, zranených bolo päťdesiat ľudí, pričom polovica z nich sú policajti. Krajina sa podľa agentúry AFP ocitla v hlbokej politickej kríze.



Farid Nijazov z vedenia exprezidentovej sociálnej demokracie tvrdí, že policajné komando použilo ostrú muníciu, zatiaľ čo úrady tvrdia, že policajti strieľali gumovými projektilmi, avšak Atambajevovi stúpenci použili strelné zbrane.

Šesťdesiatdvaročný Atambajev, ktorý stál na čele chudobnej stredoázijskej krajiny v rokoch 2011 až 2017, bol nedávno zbavený imunity. Zvláštna parlamentná komisia podľa médií zistila, že exprezident rozhodol o vydávaní zbraní ruským zločineckým skupinám, podieľal sa na pozemkových machináciách, prenasledoval opozíciu a kryl prípady korupcie.

https://www.youtube.com/watch?v=RM_V-zSIUQ0

Podľa niektorých zdrojov bol Atambajev v policajnom sprievode vrtuľníkom prepravený na neznáme miesto.

Jeho stúpenci, ktorí bránia exprezidentov dom, správy o zatknutí popreli a tvrdia, že sa v dome zabarikádovali a pripravujú sa na ďalšie policajné útoky.

Televízne kanály podporujúce Atambajeva boli odpojené. Bývalý prezident bol prvým prezidentom Kirgizska, ktorý pokojne a v súlade s ústavou odovzdal moc svojmu nástupcovi. Terajšie obvinenia Atambajev odmieta a označil ich za politické prenasledovanie zo strany súčasného vedenia štátu na čele s prezidentom Žeenbekovem.

https://www.youtube.com/watch?v=ul2e9QU1OU4

Kirgizsko prešlo od rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu zložitým vývojom, v roku 2005 bol zvrhnutý vtedajší prezident Askar Akajev, rovnaký osud o päť rokov neskôr stretol exprezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Akajev momentálne žije v ruskom a Bakijev v bieloruskom exile.

TRAGÉDIA: V Predjordánsku našli telo dobodaného izraelského vojaka
Neďaleko židovskej osady v Predjordánsku našli v stredu telo izraelského vojaka s viacerými bodnými ranami. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády. Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | TASR