ŠOK! ČO VLASTNE JEME: Zamorené jablká a citrusy po celej EÚ obsahujú pesticidy poškodzujúce mozog
08 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Zhruba každý štvrtý citrus a každé desiate jablko v EÚ obsahujú zvyšky pesticídu chlórpyrifosu, s ktorým sa spájajú vážne zdravotné problémy vrátane poškodzovania mozgu detí a hormonálnej nerovnováhy. Informuje o tom organizácia Pesticide Action Network (PAN), podľa ktorej to ukazuje mieru kontaminácie našej stravy nebezpečnými látkami. Pesticíd považuje za zdravie ohrozujúci a vyzýva európskych politikov, aby ho zakázali. Tí sú k tomuto názoru naklonení.


Pokiaľ si pravidelne pochutnávate na citrusoch, potom môžete mať podľa zistení PAN istotu, že s ovocím prijímate aj rezíduá chlórpyrifosu. Objavený bol v každom treťom grepe a citróne či v každom štvrtom pomarančmi a mandarinke. Nevyhnete sa mu však ani pri ďalšom ovocí, najmä pri banánoch, jablkách, hruškách či broskyniach. V týchto druhoch ovocia sa nachádzal medzi 5 a 10 percentami.

Toto ovocie pochádzalo z celého sveta, no všetko bolo testované v Európskej únii. Z analýzy vyplynulo, že najviac zamorené jablká pochádzajú z Poľska. Ich vzorky odobrala skupina v Česku. Môžme tak oficiálne povedať, že Česi konzumujú jablká zamorené chlórpyrifosom.

MIMORIADNA SPRÁVA: Hasiči zasahujú v bratislavskom Novom Meste
08 | 08 | 2019 | TASR


Ako najproblematickejšie sa ukázali hrušky z Talianska, banány z Ekvádoru, grepy z Číny, citróny z Turecka, pomaranče z Egypta a mandarínky z Maroka.

Chlorpyrifos patrí medzi 15 najčastejšie nacházených látok v nespracovaných potravinách v Európe. Podľa Integrovaného registra znečistenia (IRZ) ministerstva poľnohospodárstva ide o neurotoxický pesticíd účinný proti komárom a parazitom, ktoré útočia na dobytok, teda kliešte, vši, ovady, mäsiarky alebo vošky.

"Chlórpyrifos sa uvoľňuje do prostredia hlavne pri jeho aplikácii ako pri insekticíde. Dochádza ku kontaminácii ovzdušia a pôdy, z odtokových kanálov z ošetrených plôch sú kontaminované aj vody. Taktiež môže vstupovať do prostredia odparovaním alebo uvoľňovaním z odpadov s obsahom látok chlórpyrifos, "uvádza IRZ, ako sa látka ocitá v prírode. V pôde zotrvá zvyčajne až 120 dní.

Kalavská chce so stranami rokovať o stratifikácii po schválení vládou
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská chce so všetkými politickými stranami rokovať o stratifikácii po tom, čo ju odobrí vláda vo forme ústavného zákona. Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | SITA


Podobných pesticídov existuje celý rad, prečo by sme teda mali riešiť zrovna chlórpyrifos? Pretože panujú silné podozrenie, že nie je zdravotne nezávadný. Keďže hmyzu ničia nervové bunky, môže ich ničiť aj ľuďom, ktorí s ním prídu do kontaktu. Najohrozenejšie sú deti, ktorých nervový systém je ešte len vo vývine a vysoká miera látky im môže poškodiť mozog, uvádza PAN.

Medzi ďalšie riziká, ktorá skupina opisuje a ktorá potvrdzuje aj organizácie Health and Environment Alliance (HEAL), patrí znižovanie IQ, strata pamäti, autizmus alebo Parkinsonova choroba.

Toto sú podľa PAN dôvody, prečo by pesticíd mal byť minimálne v EÚ zakázaný. Európski úradníci sa mu naposledy venovali v roku 2006, budúci rok v januári majú vydať verdikt, či v používaní pokračovať. PAN hovorí, že odvtedy pribudli nové dôkazy o jeho nebezpečnosti voči ľuďom. Tvrdí tiež, že pôvodné povolenie vychádzalo z obyčajnej jedinej štúdie, ktorú si mali zadať priamo poľnohospodári z odboru.

Hoci zatiaľ neexistuje oficiálne stanovisko, vyzerá to, že želanie skupiny bude vypočuté. Látku kvôli januárovému hodnoteniu analyzuje Európska agentúra pre bezpečnosť potravín (EFSA) a už informovala, že povolenie zrejme nevydá. "Neexistuje žiadne bezpečné minimálne množstvo pre deti," oznámil úrad, za čo sa mu dostalo pochvaly od amerických environmentalistov. V USA totižto táto látka dostala pred dvoma týždňami zelenú.

Viva Musica!: Najväčší úspech je, že sa zobúdzam šťastný, hovorí huslista Nemanja Radulović
Najväčším úspechom francúzsko-srbského huslistu Nemanju Radulovića je to, že sa zobúdza šťastný. Vyjadril sa tak v rozhovore pre agentúru SITA. „Keď sa zobudím, smejem sa. Samozrejme, sú dni, keď sa nedeje všetko tak, ako by malo, ale 90 percent... Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | SITA