Thajské ministerstvo zdravotníctva prijalo olej z marihuany na lekárske účely
07 | 08 | 2019 I TASR

Thajské ministerstvo zdravotníctva v stredu prijalo prvú zásielku legalizovanej marihuany na lekárske účely, ktorá má byť rozdelená do štátnych nemocníc, informovala agentúra AP.


Minister zdravotníctva Anutchin Čanvirakun slávnostne prevzal viac ako 4500 fľaštičiek oleja z konopy s objemom päť mililitrov.

Anutchin viedol kampaň za legalizáciu marihuany s cieľom pomôcť farmárom, napísal na svojej webovej stránke časopis Time. Ministrom zdravotníctva sa stal v júli tohto roka, keď premiér Prajut Čan-o-ča vymenoval novú vládu. Čanvirakun v nej zároveň zastáva funkciu vicepremiéra.

Fľaštičky majú byť rozposlané do 12 nemocníc a použité pri liečbe určených pacientov. Medzi nich patria ľudia zúčastňujúci sa na výskumnom programe a pacienti podstupujúci liečbu chemoterapiou.

Ministerstvo očakáva, že do konca tohto mesiaca dostane ďalších 2000 fľaštičiek. Anutchin oznámil, že chce, aby Thajčania mali v priebehu piatich až šiestich mesiacov prístup k jednému miliónu fľaštičiek oleja z konopy.

Anutchin je podľa svojich slov presvedčený, že marihuana by mala byť klasifikovaná ako liečivo, pretože dokáže zmierniť záchvaty, príznaky Parkinsonovej choroby a vedľajšie účinky chemoterapie.

Thajský zákonodarný zbor v decembri 2018 schválil zmenu v legislatíve, ktorou oficiálne povolil používať konopu na lekárske účely. Zmena sa takisto vzťahuje aj na kratom (Mitragyna speciosa), rastlinu z oblasti juhovýchodnej Ázie, ktorá má povzbudzujúce účinky.

Spotrebitelia budú môcť mať pri sebe dávku konopy potrebnú na lekárske účely, ak majú lekársky predpis alebo oficiálne potvrdenie, napísala vlani v decembri na svojej webovej stránke stanica BBC.

Oprávnenia na výrobu a predaj marihuany mali byť podľa BBC prísne kontrolované a jej rekreačné používanie zostáva nelegálnym.

Hongkong zažíva najväčšiu krízu od roku 1997, tvrdí čínsky predstaviteľ
Hongkong zažíva najväčšiu krízu od roku 1997, keď sa táto bývalá britská kolónia vrátila pod čínsku správu, tvrdí šéf čínskeho štátneho úradu pre Hongkong a Macao Čang Siao-ming. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | TASR