VIDEO: Ako Iránske revolučné gardy zadržali pašovanie paliva irackým tankerom v Perzskom zálive
05 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Zábery vydané iránskymi médiami ukazujú, ako Iránske revolučné gardy (IRGC) zadržali cudzie plavidlo, ktoré „pašovalo“ pohonné hmoty do „niektorých iných arabských štátov“.


Krátke video, ktoré zverejnila iránska televízia Press TV na sociálnych sieťach, ukazuje hliadkovacie člny IRGC, ktoré sa blížia k lodi a údajne mali na palube až 700 000 litrov paliva. Veliteľ IRGC médiám povedal, že loď bola zajatá v blízkosti ostrova Farsi v Perzskom zálive v stredu.




Malý ostrovček sa nachádza v zálive medzi územiami Iránu a Saudskej Arábie, severne od Bahrajnu. Zábery tiež ukazujú niekoľko nákladných nádrží v trupe lode, naplnených polopriehľadnou kvapalinou, ktorá sa javí ako označované "palivo".

Naďalej ostáva nejasné, kto zadržaný tanker vlastní a kam presne smeroval. Iránska tlačová agentúra IRNA tvrdila, že zaistené plavidlo je irackou loďou, ale iracké ministerstvo pre ropu tieto informácie odmietlo.

Iránske orgány zatkli sedem členov posádky. Ide už o tretí zahraničný tanker zajatý Iránom v Perzskom zálive za posledné týždne. Jedna z lodí mala spojenie so Spojenými arabskými emirátmi, zatiaľ čo druhá bola britskou loďou.

Iránske kroky nasledovali bezprostredne po zadržaní supertankera Grace 1, plaviaceho sa pod vlajkou Panamy, ktorý prepravoval iránsku ropu v Gibraltári . Tento krok vyvolal ostrú diplomatickú prestrelku medzi Teheránom a Londýnom. Spojené kráľovstvo tvrdilo, že zaistená loď smeruje do Sýrie, čím porušuje sankcie EÚ. Irán tieto vyhlásenia odmietol a Londýn odsúdil za „pirátstvo“. Toto konanie následne pripísal na vrub Washingtonu, ktorý sa tiež zapája do prebiehajúceho sporu s Teheránom.