Nenávisť v našej krajine nemá miesto, prehlásil Trump
05 | 08 | 2019 I SITA

Americký prezident Donald Trump v nedeľu odsúdil dve masové streľby v Ohiu a v Texase, pričom zdôraznil, že "nenávisť v našej krajine nemá miesto". Trump novinárom v meste Morristown v New Jersey tiež povedal, že jeho vláda sa o tento problém "postará". Rozprávať sa o ňom chce s generálnym prokurátorom, riaditeľom Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) aj členmi Kongresu a v pondelok k tomu vydá ďalšie stanoviská.


Trump v tejto súvislosti poukázal na problematiku duševného zdravia v USA, pričom strelcov označil za "skutočne veľmi vážne duševne chorých".

Podľa jeho slov sa problém masových strelieb v krajine vlečie "už roky" a "my ho musíme zastaviť". Kritici však tvrdia, že obe masakry mohla podporiť Trumova rétorika vo vzťahu k imigrantom, predovšetkým na mexickej hranici, ako aj jeho negatívny postoj k prísnejšej kontrole zbraní.

Streľby v mestách El Paso v Texase a Dayton v Ohiu si cez víkend vyžiadali najmenej 29 mŕtvych a desiatky zranených.

Japonsko protestuje proti ruským cvičným streľbám v oblasti Kuríl
Japonská vláda v pondelok vyjadrila protest proti cvičným streľbám ruskej armády v oblasti ostrova Kunašir, ležiaceho v južnej časti Kurilských ostrovov. Na tlačovej konferencii v Tokiu o tom podľa agentúry TASS informoval hovorca japonskej vlády... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | TASR