Nový nápad z Nemecka. Vyrúbať les a namiesto neho postaviť niekoľko veterných elektrární
04 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Zelená politika je v kurze a v Durínsku na to idú od lesa. V malej dedine Hermsdorf zahýbali plány na vystavanie obrích veterných elektrární. Kvôli nim má byť zlikvidovaných 83 000 m 2 lesa, teda asi osem hektárov. Podľa technických parametrov by nové výkonné elektrárne mali ušetriť 92 000 ton CO 2 . Niektorým politikom a občanom sa tento paradox nepáči a chcú lesy v súčasnej podobe zachovať. Píše o tom server nemeckého denníka Bild .


Na zhruba 239 hektároch u Hermsdorf chce berlínska spoločnosť ABO Wind AG vystavať deväť extrémne veľkých veterných elektrární. Každá má byť vysoká 238,5 metra s priemerom vrtule 149 metrov. Celkový výkon má činiť 36 megawattov. Firma si sľubuje, že elektrárne ušetria 92 000 ton emisií CO 2.

The Hill o budoucnosti po INF: Čína, rakety a osud START-III
V piatok 2. augusta vypršala lehota na odstúpenie USA od zmluvy INF a odborníci sa pýtajú, či bude mať Donald Trump dosť diplomatických zručností, aby krajinu z tejto situácie vymanil. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | Ján Prokop


Ak dajú zámeru berlínskej spoločnosti ekológovia zelenú, stavbe nových masívnych veterných elektrární by nemalo nič brániť. Proti sú však nielen niektorí miestni obyvatelia, ale aj časť politického spektra.

Stavbu elektrární podporuje krajinská ľavicová koaličná vláda Levice, sociálnych demokratov a Zelených. Proti sú opozičné CDU, AFD aj FDP. "Je to masívny zásah do fauny a flóry," domnieva sa zemský šéf liberálnej FDP Thomas Kemmer. "Niečo také sa nedá nikomu vysvetliť. Bolo by potrebné odstrániť 83 546 m 2 lesa. Hovoríme o veľkosti 12 futbalových ihrísk, "tvrdí Thomas Kemmer.

Proti plánom vládnych politikov bojuje už tri roky aj Tobias Gruber, ktorý už na petíciu zobral viac ako 10 000 podpisov, kvôli možnej stavbe veľkých veterných elektrární držal tiež hladovku. "Plány sú neprimerané a nezmyselné, ide o ničenie životného prostredia," domnieva sa Tobias Gruber.

S lesným požiarom severne od Lisabonu bojuje 500 hasičov
Okolo 500 hasičov bojuje v nedeľu s rozsiahlym lesným požiarom, ktorý vypukol približne 100 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Lisabon. S odvolaním sa na portugalské úrady o tom informovala agentúra AP. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | TASR