Japonsko a USA sa do septembra pokúsia dosiahnuť širšiu dohodu o obchode
04 | 08 | 2019 I TASR

Japonsko a USA súhlasili, že sa sústredia na dosiahnutie širšej bilaterálnej dohody o obchode do septembra tohto roka. Ich cieľom je preklenúť rozdiely v názoroch na clá na hovädzie mäso a pre automobilový priemysel. Informovali o tom v nedeľu noviny Nikkei.


Americký prezident Donald Trump, ktorý sľúbil svojim voličom, že "opraví" z jeho pohľadu neférové obchodné podmienky pre USA, nalieha na Tokio, aby urýchlilo obchodné rokovania. Tie by Američanom otvorili japonský trh s poľnohospodárskymi produktmi, čo je v ázijskej krajine politicky citlivé odvetvie.

Nikkei s odvolaním sa na neidentifikované zdroje napísal, že na septembrovom termíne sa dohodli v piatok (2. 8.) japonský minister hospodárstva Tošimitsu Motegi a americký obchodný zástupca Robert Lighthizer vo Washingtone.

Obe strany dúfajú, že budú mať hotový návrh širšej dohody v čase, keď sa japonský premiér Šinzó Abe stretne s prezidentom USA Donaldom Trumpom na okraji Valného zhromaždenia OSN naplánovaného na koniec septembra v New Yorku.

V piatok Motegi po stretnutí s Lighthizerom novinárom povedal, že obe strany dosiahli „výrazný pokrok“ pri odstraňovaní rozdielov v názore na obchod a dohodli sa, že sa tento mesiac zorganizuje ďalšie stretnutie na úrovni ministrov.

Washington sa usiluje o skoré otvorenie japonského trhu s poľnohospodárskymi produktmi vrátane zníženia ciel aktuálne na úrovni 38,5 % na dovoz hovädzieho mäsa z USA. Japonsko zase žiada zrušenie amerických ciel na japonské priemyselné výrobky.

Trump a Abe by tiež mohli diskutovať o nejakej forme obchodnej dohody už koncom tohto mesiaca, keď sa stretnú na summite skupiny G7 (siedmich najvyspelejších ekonomík sveta), dodal Nikkei.

Trump obhajoval svoju tvrdú obchodnú politiku proti Číne
Americký prezident Donald Trump v sobotu obhajoval svoju tvrdú obchodnú politiku proti Číne. Argumentoval, že clá, ktoré zaviedol, prinášajú „miliardy“. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | TASR