Indická vláda vydala varovanie pred možnými útokmi v regióne Kašmír
04 | 08 | 2019 I TASR

Tisícky turistov a študentov začali sobotu opúšťať himalájsky región Kašmír po tom, ako indická vláda vydala varovanie o hrozbe "teroristických" útokov, informovala agentúra AFP.


Vláda štátu Džamú a Kašmír oznámila, že dovolenkári a náboženskí turisti by mali oblasť "okamžite" opustiť na základe informácií o "teroristickej hrozbe" počas hinduistickej púte.

Militanti podporovaní Pakistanom plánovali útok, ktorý sa mal zrealizovať počas tohtoročnej púte, uviedla na svoje webovej stránke stanica BBC s odvolaním sa na indické úrady.

Vláda z dôvodu hroziaceho nebezpečenstva zrušila každoročnú púť, ktorá sa koná v tejto oblasti a takisto odporučila opustiť región aj študentom pochádzajúcim z iných indických štátov. Veľká Británia a Nemecko vydali varovania pred vycestovaním do tejto oblasti.

Do Kašmíru podľa AFP dorazili vojenské posily. Vláda priznala, že pred týždňom tam vyslala 10.000 vojakov.

India a Pakistan spravujú samostatné časti prevažne moslimského regiónu Kašmír, pričom oba štáty si nárokujú na jeho celé územie a viedli oň už dve vojny. India tvrdí, že Pakistan podporuje kašmírskych militantov, čo však Islamabad odmieta a militantov označuje za bojovníkov za slobodu.

Skupina ozbrojencov v roku 2017 v regióne Kašmír zaútočila na pútnikov. Pri útoku zahynulo sedem z nich a 19 ďalších utrpelo zranenia.

Britská vláda požiadala lídrov EÚ, aby znovu prerokovali podmienky brexitu
Vláda britského premiéra Borisa Johnsona opäť naliehala na lídrov Európskej únie, aby znovu prerokovali podmienky brexitu, informovala agentúra AFP. Voľby do Európskeho parlamentu (EP) si podľa vlády vyžadujú zmenu prístupu. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | TASR